м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

2018 рік для аеродрому «Біла Церква». Рік рекорду, рік визнання вагомості та перспективності. Рік усвідомлення обсягу накопичених проблем

14.01.2019

   Новий 2019 рік вступив у свої законні права. Час підбити підсумки минулого року та окреслити плани на поточний. На чому зосередитись комунальному підприємству "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (КП "БВАК"), аби не втратити можливості розвитку аеродрому "Біла Церква" в короткостроковій та довгостроковій перспективах?

 

   Сьогодні з впевненістю можна сказати, що 2018 рік став доволі визначним для КП "БВАК" у сфері стратегічного позиціювання. Якщо раніше створення аеропорту в Білій Церкві мало примарні шанси на реалізацію, то сьогодні цей проект виглядає більш ніж реалістично. Вперше за останні 20 років і місто і держава в унісон задекларували на офіційному рівні наміри про розбудову мультимодального транспортного вузла на базі аеродрому "Біла Церква".

 

Крок на шляху до аеропорту

 

  На початку 2018 року Міністерство інфраструктури України  в інвестиційному проекті повідомило про будівництво міжнародного аеропорту для вантажних та пасажирських перевезень у Білій Церкві.

  У рамках реалізації проекту "Імплементація Угоди про Асоціацію України з ЄС та Національної транспортної стратегії України" - AASISTS, незалежні авіаційні експерти ЄС ретельно опрацювали попереднє ТЕО для пілотного проекту "Створення міжнародного аеропорту "Біла Церква". Даний документ був презентований Міністру інфраструктури України та міжнародним донорським організаціям.   

 У травні цього ж року Кабінет Міністрів України схвалив "Національну транспортну стратегію 2030", в якій на національному рівні задекларовано план розвитку підприємств транспортної галузі, зокрема і регіонального аеропорту "Біла Церква".

 

  Офіційно розпочато процес пошуку інвесторів. Крім того, Мінінфраструктури звернулося до ЄБРР і Міжнародної фінансової корпорації (IFC) з проханням розглянути пілотний проект аеропорту в Білій Церкві на предмет можливого фінансування.

  

 Важливим підтвердженням незворотності розвитку летовища стало прийняття Білоцерківською міською радою "Програми модернізації аеродрому "Біла Церква" КП "БВАК" на 2019-2021 роки". Цей крок став історичним для міста, оскільки вперше за увесь період створення комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" міська влада задекларувала позицію мати власний аеропорт та готова його частково фінансувати. За словами заступника Міністра інфраструктури В. Довганя, це чи не єдиний регіональний центр в Україні, що поставив перед собою такі амбітні плани та робить практичні дії по їх реалізації.

 

 Крім того, налагоджено співпрацю та досягнуто розуміння з Київською ОДА та обласною радою щодо стратегічної важливості сфери авіаційного обслуговування для розвитку транспортно-логістичного потенціалу Київської області.

 

 Застій подолано. Авіаремонтний напрямок аеродрому "Біла Церква" вийшов на нові показники

      

  Вперше за 18 років діяльності КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" продемонструвало рекордні показники зі збільшення кількості авіаційних операцій на аеродромі. У порівнянні з минулими роками, кількість зліт-посадок вантажних повітряних суден зросла до 30%. Сукупна кількість авіаційних подій у 2018 році склала 73, у той час як в попередні роки за аналогічний період цей показник не перевищував 60.

  Цьому своєрідному рекорду підприємство завдячує перш за все стратегічному партнеру - авіапідприємству з технічного обслуговування та ремонту (ТОіР) авіаційної техніки ТОВ «АВІАМІР».

 

  Послугами авіаремонтних підприємств, що працюють на території Авіаційного комплексу, скористалися понад 10 авіакомпаній, серед них: АТВТ «Авіакомпанія «Туркменістан», ТОВ «Авіа-Зар», ТОВ «Кавок Ейр», Авіаційна транспортна компанія «Южмашавіа», ТОВ «Авіакомпанія «Меридіан», ВАТ «Мотор СІЧ», ПрАТ «Авіакомпанія «Україна-АероАльянс», а також авіація загального призначення громадської організації та ТОВ «Білоцерківський аероклуб «Пілот». Літаки цих компаній в основному прилітали закордону на техобслуговування. Окрім того, на ТО прибували повітряні судна зареєстровані в Республіці Ангола, Білорусь, Туркменістан, Казахстан та ін.

 

   Підсумками авіаційної діяльності КП "БВАК" і аеродрому "Біла Церква" у 2018 році стали 2347 авіаційні операції, з яких:

- 33 посадки;
- 34  зльоти;
- 7 обльотів вантажних транспортних літаків типу Іл-76 та Ан-12 після проходження ТОіР.

 

  КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" всебічно сприяє і забезпечує розвиток авіації загального призначення. Загалом за 2018 рік на аеродромі "Біла Церква" було здійснено 2274 польотів повітряних суден малої авіації. Тут продовжують успішно функціонувати громадська організація та ТОВ «Білоцерківський аероклуб «Пілот», що нараховує 45 власників малих літаків, та три авіаційні школи, які виховують майбутніх висококваліфікованих пілотів для цивільної авіації.

  У 2018 році авіаційний напрямок підприємства, на чолі з заступником директора Олександром Пасічником, підготовлено та успішно проведено:

  • Чергову сертифікацію аеродрому «Біла Церква» – отримано Сертифікат аеродрому до 17.06.2021р.
  • Аудит служб аеронавігаційного обслуговування польотів на аеродромі «Біла Церква» – отримано Сертифікат з аеронавігаційного обслуговування до 26.11.2019р. на:

- аеродромне польотно-інформаційне обслуговування AFIS;

- авіаційний зв’язок земля-повітря та наземний земля-земля;

- метеорологічне обслуговування польотів.

  • Розроблено та введено в дію нову редакцію "Інструкція з виконання польотів (використання повітряного простору) у районі аеродрому "Біла Церква".
  • "Керівництво з управління безпекою польотів" погоджене Головою Державіаслужби.
  • Розроблена Інструкція щодо взаємодії між посадовими особами групи керівництва польотами аеродрому «Васильків» та диспетчером AFIS аеродрому «Біла Церква», керівником польотів зони UKT840, керівником польотів аероклубу «Пілот» аеродрому «Біла Церква» при виконанні польотів в межах повітряного простору аеродромів «Біла Церква» та «Васильків»
  • Комісія з погодження місця розташування та висоти об’єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів на аеродромі «Біла Церква» та контролювання стану приаеродромної території, постійно виконувала роботу з обстеження перешкод у районі аеродрому «Біла Церква».
  • Відпрацьована нова редакція Аварійного плану організації і проведення пошукових та аварійно-рятувальних робіт.
  • Постійно здійснювалось протипожежне забезпечення випробування двигунів ПС після техобслуговування на ЗПС та на стенді.
  • Відпрацьовано та погоджено План взаємодії КП БМР «БВАК» з ГУ ДСНС України.

 

В загальний перелік роботи підприємства можна віднести:

 

  1. Проведено планові ремонтні роботи на об’єктах контрольованої зони аеродрому та промислової зони підприємства.
  2. Здійснено доукомплектування служби САР та ПЗ спорядженням та оснащенням (пожежні рукави, намет, ковдри та інші).
  3. Виконаний поточний ремонт бетонних покриттів робочої частини ЗПС та буксирувальної дороги від проммайданчика до аеродрому.
  4. Нанесені маркувальні знаки закритих для руху руліжних доріг.
  5. Проведено навчання 26 осіб за напрямками:

- безпека польотів;

- аеродромне забезпечення;

- метеорологічне забезпечення;

- пошуково-рятувальне та протипожежне забезпечення.

 

    6. Проведені командно-штабні та об’єктові тренування по діях у нештатних ситуаціях та при авіаційних подіях.

  7. Доукомплектовано штатну структуру підприємства фахівцями авіаційного напряму, аварійно-рятувального, пожежного забезпечення та служби авіаційної безпеки.

 

  Протягом року Служба авіаційної безпеки (САБ) на чолі з профільним заступником директора Володимиром Ганжою ефективно виконувала свої обов'язки по забезпеченню охорони та захисту об'єктів цивільної авіації, контрольно-перепускного режиму контрольованих зон території КП "БВАК".

 

  Фахівці САБ підготували та затвердили нову "Програму з авіаційної безпеки КП "БВАК", а також "Спільну Інструкцію з організації взаємодії між силами й засобами повітряного командування "Центр" ПС ЗСУ та САБ КП БМР "БВАК". Проводились капітальні та поточні ремонти об'єктів/обладнання, облаштування території несення службами караулів. Проводились превентивні заходи безпеки, кадрова, виховна та освітня робота, а також планові заходи підготовки до сертифікаційної перевірки служби авіаційної безпеки в 2019 році.

 

Основними заходами з планування роботи САБ на 2019 рік стали:

Проведення планової перепідготовки фахівців САБ на 2019 рік.
Придбання на установлення камер відеоспостереження на постах №1, 2, 4, 5.
Облаштування приміщення бюро перепусток на посту №1 та багато ін.

 

 Забезпечення діяльності індустріального парку КП «БВАК»

 

  У 2018 році Авіаційний комплекс розширював неавіаційну діяльність. Кількість орендарів, які продовжують працювати на території промислового майданчика, зросла на понад 20% у порівнянні з минулими роками.

 

  Протягом року господарську діяльність на базі КП "БВАК" здійснювало 65 орендарів, з якими підприємство уклало більше ніж 80 договорів.

  З метою забезпечення діяльності індустріального парку, відділом енергетичного забезпечення підприємства проводилась планова та позапланова робота на об’єктах електричної мережі, мережах водопостачання та водовідведення, зокрема:

  1. Закуплено насос для КНС.
  2. Проведено ремонт кабельної лінії РП-18-ТП-2.
  3. Встановлено бойлер і забезпечено адмінкорпус теплою водою.
  4. Проведено ремонт водяного колодязя з подачею води субабонентам №12 ТОВ "БЦМАЗ".
  5. Введено в експлуатацію резервний агрегат живлення на АДВ.
  6. Розроблений комплексний план з реконструкції енергосистеми та водопровідних і каналізаційних мереж.
  7. Заплановано ремонт покрівлі КНС.
  8. ВЕМЗ постійно взаємодіє з НКРЄ стосовно повернення коштів від КОЕ за утримання технологічних електричних мереж КП БМР "БВАК".
  9. Проведено модернізацію ТП273, ТП274, РП-18 з метою забезпечення автоматичного зняття інформації по обліку електроенергії.

 

    Варто зауважити, що у 2019 році КП БМР «БВАК» змушене підвищити вартість послуг для орендарів. Серед об’єктивних причин – вимоги Антимонопольного комітету України щодо надання державної допомоги, збільшення вартості енергоносіїв та паливно-мастильних матеріалів, а також підвищення мінімальної заробітної плати.

 

  "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", як соціально-відповідальне підприємство, дотримується 100% виконання колективного договору, що було засвідчено на загальних зборах підприємства 27 грудня 2018 року.

 

Забезпечення стратегічного розвитку підприємства

  Одним із пріоритетних завдань на 2018 рік для Авіаційного комплексу були організаційні заходи щодо відкриття міжнародного авіаційного пункту пропуску через державний кордон на аеродромі "Біла Церква". У травні цього року комунальному підприємству вдалося заручитись підтримкою потужного союзника у сфері розвитку транспортного логістичного центру. В присутності міського голови Г. Дикого директор КП "БВАК" підписав Меморандум про співпрацю з Міжнародною логістичною компанією ТОВ "ЗАММЛЕР УКРАЇНА" щодо спільних дій по відкриттю пункту пропуску через кордон та розвитку логістичного центру на аеродромі «Біла Церква». До того ж, Мінінфраструктури та Київська облдержадміністрація офіційно ініціювали перед Кабінетом Міністрів України отримання аеропортом "Біла Церква" міжнародного статусу. Його отримання заплановано на 2019 рік.

 

  Інвестиційна робота

 

  У 2018 році КП "БВАК" активно продовжувало роботу по залученню потенційних інвесторів до проекту «Створення міжнародного аеропорту «Біла Церква» (далі - Проекту). Поруч із розширенням переліку зацікавлених сторін підприємство перейшло до перемовин із потенційними інвесторами, банками та інвестиційними компаніями. Так, при підтримці Команди підтримки реформ при Міністерстві інфраструктури України проведено перемовини з компаніями Finpoint, Millenium Capital, Capital Times щодо подальшого розвитку Проекту.

  Було проведено низку перемовин з азійськими та європейськими представниками приватних компаній, які зацікавлені у розбудові аеропорту, зокрема в галузі перероблення сільськогосподарської продукції, а також логістичного бізнесу. Кілька делегацій з Китайської Народної Республіки відвідали аеродром "Біла Церква", висловивши готовність до налагодження співпраці у сфері вантажних авіаперевезень. 

 

  З метою підготовки пропозицій щодо форм співучасті у фінансуванні Проекту під егідою міського голови була створена робоча група. Результатом проведення засідань стало вирішення низки вагомих питань, в т.ч. що стосувалось розробки "Програми модернізації аеродрому «Біла Церква» КП БМР «БВАК» на 2019-2021 роки".

 

  За словами директора Авіаційного комплексу" Сергія Кандаурова, нині тривають перемовини з авіакомпаніями, котрі готові зайти на техобслуговування та базування до Білої Церкви відразу після відкриття пункту пропуску через кордон. До того ж, модернізація злітно-посадкової смуги відразу розширила б можливості обслуговувати більш сучасні типи літаків.

 

 Майбутні напрямки діяльності

 

  "Відкриття пункту пропуску через державний кордон, модернізація злітно-посадкової смуги та пошук реальних джерел фінансування дають нам шанс розширити можливості ведення авіаційної діяльності та адаптувати досвід з технічного обслуговування літаків до більш сучасних типів", - вважає директор КП БМР "БВАК" Сергій Кандауров.

   За його словами, діючий Білоцерківський авіаційний комплекс стає дедалі більш помітним на авіаційному ринку, що робить незворотнім не лише сам Проект аеропорту "Біла Церква", але і конкуренцію між інвесторами. Цей Проект зараз активно обговорюється не лише на національному рівні, але й серед міжнародних партнерів. "У найближчій перспективі ми націлені заявити про себе як повноцінний суб’єкт серед вантажних логістичних хабів з потужним центром обслуговування повітряних суден. Для цього нам вкрай потрібна ліквідація прогалин щодо цілісності майнового комплексу аеродрому та відкриття авіаційного пункту пропуску через кордон. Сьогодні цей процес вже має незворотний характер, тож залишається питанням часу", - наголосив керівник "Білоцерківського вантажного авіаційного комплексу".

 

  На переконання Сергія Кандаурова, 2019 рік для комунального підприємства стане роком якісного зростання. Кількісні показники мають перерости в якісні, як у плані розвитку КП БМР "БВАК", так і в отримані прибутку. Авіаційний комплекс рухатиметься по окресленому плану заходів з реалізації Програми модернізації аеродрому "Біла Церква" на 2019 рік, зокрема щодо збільшення місць стоянок для літаків, реконструкції інженерних мереж аеродрому та промислового майданчика, поточного ремонту злітно-посадкової смуги, оснащення контрольованої зони аеродрому технічними системами контролю та безпеки САБ тощо.

 

  Загалом підприємство планує в цьому році підготувати всю необхідну документацію, в т.ч. проектну, провести тендери на виконання робіт, а також залучити різні джерела фінансування. Здійснивши всі ці заходи, КП БМР "БВАК" розраховує у 2020 році перейти до активних дій по модернізації інфраструктури аеродрому.

 

Прогноз на 2019 рік

 

  Вцілому директор КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" дивиться у майбутнє цілком оптимістично: "Україна має значний транзитний потенціал. Тому збільшення кількості аеропортів в Україні та ваги авіаперевезень - це не тільки вимога нинішніх реалій, але і свідчення що держава розвивається. Створення нових робочих місць, збільшення кількості пасажирських та вантажних авіаперевезень, досягнення сучасних показників рентабельності, підвищення надходжень та соціальних відрахувань на користь громади та держави, модернізація та розширення мережі транспортної інфраструктури, створення умов для економічного розвитку - ось головні цілі, відстань до яких ми щодня скорочуємо".

 

  Враховуючи, що 2019 рік буде політично нестабільним у зв'язку з проведенням виборів в Україні, КП "БВАК" розглядає два сценарії прогнозованої діяльності.

 

  Цілком очевидно, що у разі відкриття міжнародного пункту пропуску через кордон на аеродромі "Біла Церква", початок роботи якого заплановано на травень, збільшаться:

- польоти повітряних суден на технічне обслуговування та ремонти - на 42% до аналогічного періоду 2018 року;

- комерційні вантажні рейси - до 15 нових рейсів у травні-грудні 2019 року (посадок або 30 злітно-посадкових операцій);

- польоти авіації загального призначення - на 44%;

- кількість авіакомпаній, які базуватимуться на аеродромі тощо.

 

  Варто наголосити, що на відміну від внутрішніх перельотів літаків на технічне обслуговування, очікується зростання доходів від прямих міжнародних рейсів.

 

  Аналізуючи 2018 рік для КП "БВАК", можна з впевненістю сказати, що його підсумки дуже точно відображають важку і титанічну роботу, пророблену колективом підприємства.

 

  КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" продовжуватиме нарощувати результати та упевнено крокуватиме до зростання прибутковості. Тим не менш, колектив не зупиняється на досягнутому, адже найближчим часом доведеться вирішувати ще більш складні завдання, особливо у зв'язку з отриманням міжнародного статусу та відкриття пункту пропуску через державний кордон.