м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Аеродром "Біла Церква" потребує 20 млн грн на придбання світлосигнальної техніки

22.05.2017

  16 травня Асоціація "Аеропорти України" ЦА (ААУЦА), використовуючи обставини з закриттям та ремонтом злітно-посадкової смуги (ЗПС) в аеропорту "Київ" (Жуляни), провела науково - практичний семінар для фахівців аеродромно-технічних комплексів (АТК), де були розглянуті питання організації підготовки та проведення робіт з ремонту ЗПС, взаємодія підрозділів при плануванні ремонтних робіт на аеродромі, використання новітніх технологій, матеріалів та спецтехніки, оформлення відповідних документів.

 

 Керівники аеропортів та начальники підрозділів, що забезпечують експлуатаційну придатність аеродромів: Борисполя, Харкова, Дніпра, Черкас, Чернівців, Одеси, Вінниці, Львова, Білої Церкви, Кривого Рогу, Полтави, Хмельницького, Гостомелю, представники ДП "Украерорух", проектних, наукових та будівельних організацій зустрілись в гостинному аеропорту "Київ" (Жуляни) для ознайомлення з підготовкою та організацією відновлення дефектних ділянок ЗПС аеропорту.

 

 В ході засідання відбулася цікава дискусія стосовно якості виконання будівельних робіт, використання кондиційних компонентів асфальтобетонної суміші, гарантійних зобов'язань підрядників, між учасниками, які представляють експлуатантів, проектувальників та підрядників.

 

   Учасники заходу мали змогу побувати на ШЗПС, поспілкуватися з представниками замовника - першим заступником ГД КП МА "Київ" Петровським О.М., заступником ГД Сподарем С.А. та керівниками підрядної організації "Онур" (Туреччина), які розповіли більш предметно про ремонтні роботи, які проводяться на ЗПС.

 

 Компанія Alle Design разом з представником компанії BASF Горбачовим К. провела на виділеній ділянці перону наочну демонстрацію використання ремонтних сумішей будівельної хімії BASF для ремонту цементно-бетонних покриттів, застосування яких край необхідно в аеропортах, де в проміжках між польотами ПС виникає необхідність швидко ліквідувати сколи або інші дефекти бетонних покриттів.

 

  Серед запрошених учасників засідання аеродромної секції аеродромно-технічного комітету Асоціації "Аеропорти України" ЦА був заступник директора по авіаційній діяльності КП "БВАК" Олександр Пасічник.

 

 За його словами, участь в такому заході має вкрай важливе значення, оскільки відбувається практичний обмін досвідом та професійне консультування з різних авіаційних питань.  

 

  Головна тема засідання - обговорення виконання ремонтних робіт на ЗПС. Олександр Пасічник повідомив, що вартість ремонту злітно-посадкової смуги аеропорту "Київ" (Жуляни) у 2011 році становила 180 млн грн. Сьогодні ж вартість цих послуг для аеродрому м. Суми -  400 млн грн. згідно з проектом, який додатково коштує ще 3,5 млн грн.  

 

  Зі слів профільного заступника КП "БВАК", якщо Біла Церква планує будівництво пасажирського терміналу, то нині місто має розуміти обсяги фінансових витрат на ці послуги. Наприклад, у м. Запоріжжя одна з компаній, що розробила проект зведення терміналу на 400 пасажирів, оцінила вартість такого об'єкта у 540 млн грн.

 

  "Утримання аеропорту для будь-якого міста досить коштовне задоволення. Аби Біла Церква мала власний аеропорт, нам необхідно залучити значну фінансову підтримку з боку міста й області. За попередніми розрахунками вартість проведення поточних ремонтних робіт на злітно-посадковій смузі становитиме 500 тис. грн., а закупівля світлотехнічного оснащення - практично 20 млн грн. Крім того, потрібно створити належні умови для обслуговування сучасної техніки по світлосигнальній системі управління: приміщення має бути добре опалювальним і забезпеченим вентиляційними засобами. Незалежно від пори року температура тут повинна становити від +5°С до + 30°С. Інакше це дороговартісне обладнання не буде працювати. До того ж, потрібно прокласти й додаткові кабельні лінії та встановити трансформаторні підстанції з резервними джерелами енергії," - зазначив Олександр Пасічник.

 

  Наразі Білоцерківський Авіакомплекс вже провів із спеціалістами компаній, які є виробниками спецтехніки та обладнання для експлуатаційного утримання аеродрому, попередній огляд ЗПС та домовився про підготовку комерційної пропозиції стосовно придбання світлосигнальної техніки.  Навіть у разі досягнення позитивного результату перемовин, встановлення цього вкрай необхідного устаткування на летовищі проходитиме в кілька етапів:

1. Встановлення глісадних вогнів - обов'язкова вимога для аеродрому "Біла Церква" з метою  підвищення рівня безпеки польотів.

 

2. Встановлення вогнів на ЗПС та руліжних доріжках.

 

3. Встановлення вогнів підходу - потребує виділення земельної ділянки площею 900х60 м, межі якої починаються від ЗПС до Сквирського шосе. Вогні необхідно встановити за Сквирською трасою та на іншому березі річки Рось.

 

Інформація про захід підготовлена Асоціацією "Аеропорти України" ЦА

http://aauca.org.ua/ua