м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Актуалізація проекту створення в Білій Церкві міжнародного аеропорту виходить на рівень громадського обговорення

25.09.2018

 

  Минулого тижня у приміщенні виконавчого комітету Білоцерківської міської ради відбулося громадське обговорення проекту Програми модернізації аеродрому "Біла Церква" на 2019-2021 роки.

 

  Директор комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (КП "БВАК") Сергій Кандауров презентував проект Програми, зауваживши, що ключовою складовою успіху є підтримка громади. Це забезпечить:

- Просування проекту незалежно від зміни керівництва міста/області/країни;

- Кадровий резерв персоналу аеропорту;

- Високий рівень соціально-економічного життя міста. Здатність генерувати та залучати інвестиції тощо.

  За його словами, питання створення аеропорту "Біла Церква" з мультимодальною інфраструктурою увійшло до порядку денного політики держави та міста.

 

  "Підприємству вже вдалося заручитись підтримкою місцевої, обласної та державної влади. Ми розробили стратегію розвитку КП «БВАК», увійшли до Стратегії розвитку міста до 2025 року, Національної транспортної стратегії України 2030; до переліку інвестиційних проектів Київської області від КОДА тощо. - каже директор підприємства. - Програма модернізації аеродрому «Біла Церква» необхідна, в першу чергу, для залучення інвесторів. Нині настав етап конкретизації, проектування та реалізації. У рамках AASISTS, що фінансується ЄС, розроблено пред ТЕО (попереднє техніко-економічне обґрунтування) довгострокового проекту модернізації аеродрому та створення на його базі міжнародного авіаційного транспортного хабу. Мінінфраструктури вже у співпраці з донорськими організаціями шукає під цей проект інвестора".

 

  "У свою чергу, місто має на своєму рівні розробити і затвердити рішенням Білоцерківської міської ради Програму розвитку авіаційного підприємства незалежно від результатів роботи єврокомісії. Жоден інвестор не зацікавиться таким об'єктом, якщо не бачитиме зацікавленість міста самим розвивати аеропорт. Це унікальне підприємство, яке здатне не лише приймати пасажирські та вантажні літаки, але й проводити їх технічне обслуговування. А ця ніша в Україні нині суттєво затребувана і в майбутньому може набути ще більш глобального значення. Паралельно КП "БВАК" проводить політику поетапного збільшення ефективності роботи з нарощування авіаційної діяльності. Вже сьогодні це підприємство приносить місту прибуток, не кажучи про широкі можливості при повноцінній його модернізації», - наголосив Сергій Кандауров.

 

  Згідно презентації загальний обсяг фінансування Програми оцінюється в понад 105 мільйонів гривень. Розглядається співфінансування як з міського бюджету, так й інших джерел, незаборонених чинним законодавством України.

   До громадського обговорення долучився депутат міської ради Андрій Король, зазначивши, що підтримує керівництво підприємства в обраному шляху. Також він висловив сподівання, що дана Програма знайде підтримку серед депутатського корпусу.

 

  Громадські активісти Олександр Чорний та Анна Федченко у процесі обговорення згенерували кілька цікавих ідей, реалізація яких зможе лише підкреслити унікальність Білої Церкви з її можливістю мати власний аеропорт.

 

   Під час обговорення Сергій Кандауров зупинився на технічних характеристиках летовища. Зокрема зауваживши, що існуючий аеродром має комплекс споруд льотного поля, серед яких - необладнана злітно-посадкова смуга довжиною 2,5 км та шириною 80 м, 42 м з яких є робоча та придатна для прийому повітряних суден з обмеженнями та більш легких без обмежень; система магістральних та руліжних доріжок загальною довжиною 4264,0 м; місця стоянок для повітряних суден; будівля для обслуговування повітряного руху з метеомайданчиком тощо.

   Крім того, керівник підприємства зробив акцент на інших суттєвих перевагах КП "БВАК", а саме: наявність потужностей для проведення техобслуговування і ремонту повітряних суден, промислового майданчика (аналог індустріального парку), вигідне географічне розташування з перехрестям всіх видів транспортного сполучення тощо.    

 

Серед ключових завдань Програми були розглянуті такі:

- вирішення земельних питань, що дозволить КП БМР «БВАК» функціонувати як цілісний майновий комплекс;

- відкриття міжнародного пункту пропуску через державний кордон;

- залучення різних джерел фінансування проекту з капітальної модернізації КП БМР «БВАК» (аеродрому);

- поглиблення співпраці з авіакомпаніями в частині збільшення кількості повітряних суден, що здійснюють зліт-посадку на аеродромі «Біла Церква»;

- реконструкція аеродрому до рівня міжнародного аеропорту для вантажних авіаперевезень;

- розвиток інфраструктури для обслуговування вантажних авіаперевезень;

- посилення заходів з підтримки рівня безпеки;

- зменшення витрат, в т.ч. зниження собівартості послуг аеропортової діяльності.

 

  Слід відмітити, що Білоцерківський аеродром придатний до експлуатації цілий рік у денну пору доби. Підприємство нині є прибутковим, збалансованим та сумлінним платником податків до бюджетів різних рівнів.

 

  За результатами зустрічі були розглянуті та враховані пропозиції і зауваження від громадського сектору щодо проекту Програми з подальшим винесенням даного документу на розгляд чергової сесії міської ради.

 

  У заході взяли участь депутат Білоцерківської міської ради Андрій Король, представники структурних підрозділів міської ради, громадськість міста, журналісти місцевих ЗМІ.