м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Авіація Білої Церкви в умовах карантину. Інтерв'ю з директором "Білоцерківського вантажного авіакомплексу" Юрієм Агалієвим

23.06.2020

 

  Криза, яку спричинила пандемія Covid-19, надзвичайно дорого обходиться українській економіці. По всій країні сотні проєктів зупинено у різних галузях, бізнес на межі виживання, а сотні тисяч людей змушені перебувати у відпустках.  

 

  Біла Церква в цьому аспекті не стала винятком. Обмежувальні заходи з протидії поширенню коронавірусу неминуче позначились на роботі низки підприємств міста. Про поточну ситуацію та наслідки впливу карантину на роботу комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (КП БМР "БВАК") розповів директор Юрій Агалієв.

 

- Юрію Валентиновичу, пандемія коронавірусу суттєво вдарила по авіаційній галузі нашої держави. Всі аеропорти України з кінця березня і по 15 червня змушені зупинити свою діяльність через закриття кордонів. Єдине, дозволялось здійснювати вантажні та технічні перельоти. Як ця криза вплинула на роботу аеродрому "Біла Церква"? Чи позначились карантинні заходи на обсягах польотів?

 

-  Внаслідок пандемії наше підприємство також зазнало певних збитків, як загалом і вся галузь авіації. Авіакомпанії та авіапідприємства, що базуються на території КП БМР "БВАК", змушені були знаходитись в режимі очікування.

  У період карантину аеродром "Біла Церква" не зупиняв свою діяльність. За потреби ми забезпечували зліт-посадку літаків.       

 

  У зв'язку з тим, що авіакомпанії зменшили інтенсивність польотів, частина літаків перебуває на регламентних роботах. Лише з початку червня відбулось певне пожвавлення роботи авіапідприємств. Працівники повернулись до роботи, тож нині триває технічне обслуговування повітряних суден Ан-12 та Іл-76.

  Зрозуміло, що у порівнянні з минулим роком, у нас зменшилась кількість авіаційних операцій, але ми сподіваємось, що незабаром ця статистика вирівняється і все повернеться на свої місця.

 

- Які антикризові заходи вжито підприємством у період карантину?

 

- У першу чергу ми потурбувались про здоров'я наших співробітників, тому було прийнято рішення зменшити робочий тиждень та кількість годин перебування на роботі. Деякі працівники були переведені на дистанційну форму роботи. Проведені необхідні інструктажі, скасовані зустрічі та мінімізоване контактування людей один з одним.

 

  Враховуючи, що карантинні заходи негативно вплинули на роботу бізнесу, значна частина підприємств, які орендують у нас приміщення, змушені були зупинити свою діяльність. Деякі з них звертались з проханням зменшити вартість орендної плати, бо відсутні замовлення та фінансові можливості утримувати працівників. Ми з розумінням віднеслись до даної ситуації та пішли на поступки нашим орендарям. Хоча такі дії й призвели до отримання менше коштів з цього виду діяльності.

 

  Якби не кризова ситуація з коронавірусом, то на літо 2020 року у нас було заплановане проведення маркування і ремонт злітно-посадкової смуги. А так зі зменшенням фінансових надходжень наразі ці питання відтерміновані.

 

- Як підприємство справляється з фінансовими викликами, зокрема з виплатою податків, у час, коли прибутки очевидно впали?

 

- КП БМР "БВАК" ні до, ні після карантину не має фінансової заборгованості як по заробітній платі, так і по сплаті податків. Навіть у такий складний час ми змогли зберегти фінансову стабільність та колектив, особливо фахівців авіаційної спеціалізації, яких важко знайти на ринку праці. За цей період ми нікого не звільнили, не скоротили та не відправили у Центр зайнятості.

 

  Водночас нам ніхто не скасовував сплату податків. Ми продовжуємо вчасно платити ПДВ, ЄСВ, ПДФО, податок на землю, на прибуток тощо. Крім того, щомісячно сплачуємо за спожиту електроенергію, воду, пожежну охорону та ін.

 

- Чи відчуло підприємство підтримку з боку держави чи міста у цей складний час?

 

- Ні. Єдине, чим може нам допомогти держава - надати пільговий кредит, але ми чудово розуміємо, що це шлях у нікуди. Тому змушені покладатись виключно на свої сили та розраховувати на власну фінансову спроможність.

 

- Як КП БМР "БВАК" нині взаємодіє з авіакомпаніями? Чи вплинула загальнодержавна криза у сфері авіації на роботу авіакомпаній та авіапідприємств, що базуються на аеродромі "Біла Церква"?

 

- Аеродром "Біла Церква" за понад 20-річний досвід роботи, як цивільне летовище, змогло успішно себе зарекомендувати надійним партнером. Ми тісно співпрацюємо з нашими авіапідприємствами та авіакомпаніями, оскільки розуміємо взаємозалежність один від одного: з їх сторони - літаки, з нашої - злітно-посадкова смуга. У синергії ми маємо злагоджену співпрацю з розвитку авіаційного профілю. По одинці ніхто з нас не виживе: ні вони, ні ми. Розуміючи усі складнощі кожної зі сторін, нам все-таки вдається знаходити спільні точки дотику в пошуках компромісних рішень з різних питань.

 

- Наскільки змінилась робота  промислового майданчика КП БМР "БВАК"? Чи багато підприємств полишили своє виробництво через пандемію Covid-19?

 

- Якщо на початку епідемії низка наших орендарів змушені зачинитись, то сьогодні більшість підприємств поступово, хоч і в нових умовах, але відновлюють господарську діяльність. Звісно, з меншою активністю. Важливо повернути роботу наших підприємств, адже за кожним із них стоять трудові колективи, а це сотні мешканців Білої Церкви.

 

  Варто зазначити, що нині на промисловому майданчику КП БМР "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" продовжують працювати понад 70 підприємств.

 

  До того ж, ми підтримуємо всі ініціативи міжнародного проєкту ЮНІДО зі створення на базі нашого підприємства Еко-індустріального парку. Адже переконані, що впровадження кращих європейських практик з промисловості дозволить нам залучати міжнародні інвестиції у розвиток КП БМР "БВАК".   

 

- Очевидно, що ця криза змушує нас переглянути важливість реалізації інфраструктурних проєктів. Яка подальша доля чекає на Проєкт зі створення міжнародного аеропорту "Біла Церква" з мультимодальною інфраструктурою?

 

- Відразу хочу запевнити, що Проєкт зі створення мультимодального аеропорту "Біла Церква" не втрачає актуальності. Ми продовжуємо працювати над вирішенням деяких проблемних питань. Єдине, що засмучує, так це наша важка бюрократична машина державних органів, які не завжди розуміють важливість чи стратегічність розвитку регіональних проєктів. Перемовини з потенційними інвесторами також тривають.  

 

- Якби Ви оцінили роботу "Білоцерківського вантажного авіакомплексу" за перше півріччя 2020 року?

 

- Оцінити ефективність нашої роботи можна по головному критерію - фінансовий показник. Сьогодні КП БМР "БВАК" рентабельне, не збиткове комунальне підприємство. Ми зберігаємо стабільність та прагнемо покращувати стан нашого інфраструктурного об'єкта.   

 

  У цьому році ми вже провели ремонт частини злітно-посадкової смуги, зокрема тих ділянок, які найбільше цього потребували. Зараз тривають роботи по герметизації швів між бетонними плитами. Ми прагнемо, щоб аеродром знаходився у гарному технічному стані, й злітно-посадкова смуга була наскільки функціональною, аби ми могли конкурувати з іншими регіональними аеропортами країни.

 

   Загалом за перше півріччя 2020 року на аеродромі "Біла Церква" здійснено 22 авіаційні операції. На жаль, на зменшення кількості польотів вплинули форс-мажорні обставини тримісячного карантину. Однак ми літаємо, наприклад, минулого тижня відбувся виліт транспортного літака білоруської авіакомпанії "Рубі Стар". Перед цим до нас прилетів на техобслуговування літак Іл-76 з однієї з країн Азії.

 

  Наразі аеродром "Біла Церква" працює в штатному режимі, мала авіація теж функціонує.

  На осінь запланована сертифікація служби польотно-інформаційного обслуговування AFIS, тож нині ми продовжуємо активно готуватись і планувати подальші наші кроки з розвитку авіаційної галузі в Білій Церкві. 

 

Спілкувалась Катерина Головіна