м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Авіаційний комплекс Білої Церкви вітає авіадиспетчерів з професійним святом

20.10.2017

  20 жовтня відзначається Міжнародний день авіадиспетчера.

 

  Важливість цієї професії не можливо переоцінити, адже завдяки їм у небо піднімаються та успішно приземляються літаки, а пасажири та екіпажі повітряних суден знаходяться в безпеці.     

 

  Комунальне підприємство "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" щиро вітає авіадиспетчерів зі святом та бажає кожному з колег міцного здоров'я, професійної витривалості, мудрості та наснаги.   

 

  З нагоди цього свята Авіаційний комплекс вирішив розповісти про особливості та специфіку роботи авіадиспетчерів, котрі здійснюють аеродромне польотно-інформаційне обслуговування на аеродромі "Біла Церква".  

 

 

  Знайомтесь: працівники КП "БВАК", у яких сьогодні професійне свято: Сорокожердєв Володимир Єгорович (на фото), Кобець Володимир Петрович, Скрипченко Володимир Вікторович та Прасолов Юрій Олександрович.  

 

  Робота диспетчера КП "БВАК" суттєво відрізняється від класичного розуміння професійних обов'язків авіадиспетчера аеропорту. Але не залежно від статусу льотного поля цих спеціалістів об'єднує точність, компетентність та сконцентрованість в роботі. Вони стоять на сторожі безпеки життя екіпажу та пасажирів, у т.ч. повітряного судна.

 

  Аеродром "Біла Церква" в силу певної специфіки працює за правилами візуальних польотів. Хоч технічних засобів для посадки літаків тут поки що не має, але це не заважає злітно-посадковій смузі приймати вантажно-транспортні літаки (Іл-76 та Ан-12) на проходження технічного обслуговування.

 

  Зліт-посадка будь-якого повітряного судна на аеродромі не можлива без диспетчера AFIS, функції якого полягають у тому, що коли літак зайшов у зону відповідальності аеродрому (визначена частота 121,5, яку екіпаж отримує перед вильотом в аеропорту), то повітряне судно має перейти на цю частоту та вийти на зв'язок з диспетчером польотно-інформаційного обслуговування БВАК з метою отримання від нього необхідної інформації.

 

  Зі свого боку диспетчер AFIS передає командиру екіпажу дані про стан аеродрому (в залежності від погодних умов), коефіцієнт зчеплення, що завчасно визначається, метеоумови на ЗПС (вітер, його напрям, швидкість, температура повітря, вологість, атмосферний тиск) тощо. Лише після того, як командир судна отримав вичерпну інформацію від диспетчера, він приймає рішення про захід на посадку.

 

  Диспетчер аеродрому "Біла Церква" також зобов'язаний заздалегідь  забезпечити відсутність буд-яких повітряних суден на злітно-посадковій смузі. Якщо планується виліт іншого літака, диспетчер зупиняє його на попередньому старті, даючи перевагу в русі тому літаку, що йде на посадку.

 

  До того ж, ні одна зі служб, ні навіть керівництво КП "БВАК" не можуть виїхати на льотне поле без отриманого дозволу від диспетчера AFIS.

 

  По приземленню повітряного судна фахівець супроводжує його до остаточного місця стоянки. Далі літак переходить під управління персоналу аеродрому.

 

  Відчутно іншою є процедура вильоту літака з аеродрому "Біла Церква". Спочатку екіпаж на пункті польотно-інформаційного обслуговування отримує від диспетчера умови про аеродром, стан ЗПС, погоду по маршруту та на аеродромі посадки. Потім отримує дозвіл від авіадиспетчера Бориспільського РДЦ на використання повітряного простору. І лиш потім командир екіпажу має право на виконання вильоту.

 

  Фактично диспетчер AFIS не здійснює управлінням ПС у повітрі, тому що  білоцерківський аеродром не має радіотехнічних засобів, за допомогою яких можна проконтролювати місцезнаходження літака. Керуванням маршруту літака здійснюється Бориспільським районним диспетчерським центром.    

 

  Сьогодні у Міжнародний день авіадиспетчера важливо підкреслити значимість цієї професії. Без них аеродром "Біла Церква" не зміг би повноцінно функціонувати, як і без інших відповідних служб. У цій піраміді вони знаходяться на її вершині.

 

  КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" висловлює вдячність своїм фахівцям за самовіддану роботу, бо на їх плечах лежить велика відповідальність за безпеку авіаційного руху на аеродромі.