м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Біла Церква – авіаційне місто

05.09.2016

Випробування долі

При спілкуванні з мешканцями міста, коли розмова заходить про авіазавод і аеродром в Гайку, домінує фраза: “Хіба там ще щось є?” І на відповідь “Є!” знову ж таки питання: “Що, завод працює і літаки літають?” І відповідь “Так, літають” викликає у співрозмовника ще більший подив. А причина цьому – відсутність інформації щодо виробничої діяльності комунального підприємства “Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс” (КП “БВАК”), яке далекоглядним Розпорядженням Кабінету міністрів України від 27. 10. 1999 р. № 1135-Р, в основі якого були інтереси держави з розвитку цивільної авіації, було створене для збереження основного напрямку діяльності АРЗ, тобто авіаційного профілю.

Підтверджуємо, КП “БВАК” працює, працює якісно і повноцінно: має усі дозвільні документи на обслуговування літаків і безпеку їх польотів, а авіакомпанії, що базуються на його території – державні ліцензії для подовження ресурсу авіаційної техніки. За останні роки підприємство, за даними державної статистики, посідає провідні місця серед авіаційних підприємств України, здійснюючи польоти, техобслуговування та ремонт авіаційної техніки. На підставі чого за висновком експертної комісії національного рейтингу якості товарів та послуг підприємству присуджено Почесну нагороду “Зірка якості 2014р.”, а за підсумками загальнодержавного рейтингування економічних показників підприємств України на основі статистичної методології КП “БВАК” у галузі “Допоміжне обслуговування авіаційного транспорту” посіло 4-е місце в Україні за сумою місць 4-х номінацій фінансово-господарської діяльності та 1-е місце за показником “Поточний коефіцієнт ліквідності” та отримало статус “Комунальне підприємство року 2014”.

Уповноваженими органами підтверджена корисність КП «БВАК» для держави у справі подовження ресурсу транспортних літаків, а для мешканців м. Біла Церква – це робочі місця і стабільна щомісячна зарплата.

На виробничих потужностях підприємства щорічно обслуговується до 30 повітряних суден транспортної авіації, в тому числі до 10 з зарубіжжя.

На аеродромі КП «БВАК» базується громадська організація «Аероклуб «Пілот» – лідер авіаційного спорту «України», спортсмени-аматори якої постійно займають провідні місця в змаганнях з цього виду спорту.

Також підприємство здійснює технічне забезпечення електро-, водопостачання, водовідведення виробничих потужностей, що не задіяні в авіатематиці і використовуються приватними підприємствами для виробництва різноманітної продукції. В них працює близько 800 осіб.

КП “БВАК” щорічно перераховує до бюджетів усіх рівнів майже 2,5 млн. грн. при навантаженні податків 0,87 грн. на 1 грн. заробітної плати та 30852 грн. податків в рік на кожного працюючого.

Одночасно з проведенням конверсії військового виробництва і становленням цивільного авіаційного підприємства колективом була вирішена важлива для територіальних громад міста й району проблема знешкодження значної кількості відходів гальванічного виробництва колишнього АРЗ з вмістом шестивалентного хрому, що запобігло небезпечному забрудненню навколишнього середовища.

Для формування структури міжнародного вантажного аеропорту митний пост “Біла Церква” з вул. Фастівська був переведений на приаеродромні території, що дало змогу не тільки прибрати з вулиць міста потоки “фур”, а й покращити екологічний стан міста.

Наше підприємство допомогло обладнати меблями міську дитячу поліклініку, щорічно надає допомогу підшефній школі №8 та різноманітним громадським організаціям.

Для відповідності аеродрому сертифікаційним вимогам від Міністерства оборони додатково одержані споруди та обладнання систем керування польотами, а для його розвитку розроблене ТЕО зі створення на базі КП “БВАК” Центру повітряних вантажних перевезень (ЦПВП) з ремонтним виробництвом і промзоною, яке отримало позитивний висновок Державної експертизи.

Здавалося, тільки б вітати цю будівничу роботу КП “БВАК” і сприяти його діяльності, та складається все по іншому: коли у 2008 році виникла ідея створення ЦПВП, інвесторам було відмовлено у Державних гарантіях, та ще й, з невідомих причин, був спротив міських і районних депутатів. Незважаючи на їх особливий статус, поступово вилучаються приаеродромні землі, які необхідні підприємству як для поточної роботи, так і для перспективи розвитку.

До того ж значна частина земель, які планувались для створення ЦПВП, районною держадміністрацією роздана у приватну власність з наступною зміною цільового призначення на землі для ведення садівництва. На сьогодні на цих землях швидкими темпами йде будівництво.

Згодом апетити розгораються і земельні ділянки повітряного підходу до аеродрому призначаються для будівництва багатоквартирних будинків.

В результаті – ситуація критична для підприємства.

Як фахівець-авіатор зі стажем понад 40 років, вважаю, що для запобігання втрати діючого стратегічного об'єкта цивільної авіації України – аеродрому “Біла Церква”, і як наслідок – припинення існування КП «БВАК», при використанні приаеродромних земельних ділянок необхідно суворо дотримуватися вимог чинного законодавства в частині обмежень і обтяжень в зонах з особливим режимом землекористування і пам’ятати, що завдяки нашому підприємству Біла Церква майже 100 років гордо носить звання авіаційного міста, в якому народилися, виросли й до сьогодні мають робочі місця на КП «БВАК» чисельні висококваліфіковані авіатори, а збереження авіаційного майбутнього нашого міста є обов’язком кожного з нас.

Ветеран-авіатор, керівник польотів КП «БВАК»

Сорокожердєв В.Є.