м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Білоцерківський аероклуб "Пілот" серед лідерів малої авіації

05.10.2016
Білоцерківський аероклуб "Пілот" серед лідерів малої авіації
На базі комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" створена та діє громадська організація "Білоцерківський аероклуб «Пілот» імені Павла Поповича".
Як один із найбільших аероклубів нашої держави, він є тренувальною базою збірної України з вищого пілотажу. Щороку Національна команда посідає перші призові місця в міжнародних змаганнях та турнірах, і є постійним призером чемпіонатів світу та Європи у класі "Advance".
Наразі громадська організація володіє близько 50-ти легкими повітряними суднами, переважно це літаки: Ан-2, ЯК-52, Як-55, Piper 28-140, Cessna 172, гвинтокрили та ін. Також в аероклубі базуються й приватні літаки.
Вже протягом 16 років незмінним керівником аероклубу є Костянтин Бричко.
 
На сьогоднішній день громадська організація активно розвивається, постійно збільшуючи кількість літаків та розширюючи членство свого клубу. На базі "Пілот" функціонують дві авіаційні школи, де висококваліфіковані фахівці навчають усіх охочих професійно підкоряти небо. Також аероклуб володіє базою по обслуговуванню легкомоторної авіації та конструкторським бюро. Авіаконструкторам ГО "Пілот" вже вдалося запустити у політ 5 літаків та гвинтокрил.
Зазначимо, що аеродром "Біла Церква", який належить КП "БВАК", ідеально підходить для навчання пілотів, і дозволяє йти "від простого до складного". Особливо він підходить тим курсантам, які прагнуть удосконалювати свою майстерність у виконанні посадок на аеродроми обмежених розмірів, для чого використовується розмітка самого льотного поля. На території аеродрому розташовані ангари для зберігання авіаційної техніки, приміщення для проведення передполітних і післяполітних брифінгів.
Підтримання авіаційних традицій у місті Біла Церква, розвиток малої авіації в Україні, проведення освітньо-просвітницької діяльності серед підростаючого покоління - такі ключові завдання виконує громадська організація "Пілот" вже протягом 16 років. Перспективи розвитку аероклубу тісно пов'язані з діяльністю авіаційного комплексу "БВАК". Тому в майбутньому ГО планує розширювати малу авіацію на базі аеродрому "Біла Церква", аби широко залучати молодь до такого виду спорту, як літакова акробатика.
 
Наразі легкомоторна авіація в Білій Церкві стає перспективною як туристичний, освітній та соціальний напрямки. Саме такі літаки приваблюють багатьох любителів повітряного простору політати над землею, допомагають компетентним органам сповіщувати про пожежі, здійснювати пошукові операції, патрулювати, а ще - навчають пілотів і курсантів покращувати свою професійну майстерність тощо.
Якщо поглянути на європейську практику, то більшість військових аеродромів нині перебувають у статусі цивільних об'єктів, й отримують все більшого суспільного значення. На більшості з них розташовані аероклуби та аеропорти, котрі виконують внутрішньо пасажирські перевезення.
Біла Церква, як місто славних військових авіаторів, з населенням у 220 тис. мешканців, також зобов'язане в найближчій перспективі мати свій аеропорт. Таку ініціативу підтримує президент Федерації літакового спорту України, президент Білоцерківського аероклубу «Пілот», доктор наук, професор Володимир Присяжнюк.
 
"У цьому році ми брали участь в Чемпіонаті світу з літакового спорту, що проходив у м. Радом. Це невеличке містечко, аналогічне Білій Церкві, розташоване на відстані 100 км від Варшави, - розповідає Володимир Присяжнюк. - На місцевому аеродромі базується учбова військова частина та працює цивільний аеропорт. Вдень Радом приймає від 3 до 5 бортів. І це чудово. Оскільки людям не доводиться їздити за 100 км до столиці. Чартерні та рейсові літаки здійснюють політ у різні куточки країни та світу. Думаю, подібний об'єкт міг би бути створений і в м. Біла Церква, а це сприяло б потужному розвитку місцевої інфраструктури та економічному добробуту нашого міста".