м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Депутати міської ради взялись за наповнення Загального фонду Білої Церкви за рахунок роботи комунального підприємства

30.09.2016

 

Хоча до завершення бюджетного року залишилось повних три місяці, сьогодні з впевненістю можна констатувати, що головний кошторис Білої Церкви у 2016 році - перевиконаний. І це заслуга не тільки міської влади, а в першу чергу жителів міста, котрі в умовах економічної нестабільності знайшли можливості сплачувати податки.

Безсумнівно, вести підприємницьку діяльність нині досить важко, а інколи навіть не можливо. Яскравим прикладом "борців за виживання" є комунальні підприємства. Добре, коли вони прибуткові, наповнюють бюджети різного рівня, створюють робочі місця, а головне - працюють та підтримують реальний сектор економіки.

 

Комунальне підприємство "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" унікальне своїм галузевим напрямком. У 2016 році підприємство, попри економічну кризу, має високі показники рентабельності, та є одним із лідерів платників податків у Білій Церкві.

Але все було б добре, якби не так сумно. Черговий удар по роботі комунального підприємства вирішили завдати.... Ні, не конкуренти, і навіть не запеклі прибічники ліквідації аеродрому... а самі депутати міської ради.

Радикал Ігор Гейло зареєстрував проект рішення стосовно анулювання права КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" самостійно укладати договори оренди на комунальну власність, що знаходиться на його балансі.

Мотивація ініціативи - відсутність коштів у міському бюджеті на харчування дітей учасників АТО.

Погодьтеся, аргументація виглядає трохи дивною. Невже депутат не знайшов економічного, господарського чи іншого пояснення, окрім спекулювати навколо соціальної проблеми. Якщо уважно проаналізувати ситуацію в місті, то, вочевидь, можна знайти низку інших джерел фінансування шкільного харчування, яке, головним чином не зашкодило б роботі комунального підприємства.

 

Фактично, від такого рішення нічого не зміниться, за виключенням назви єдиного орендодавця: замість КП "БВАК" стане Управління комунальної власності та концесії. Однак, варто згадати й попередній досвід шестирічної давності, коли правом здавати в оренду об'єкти комунальної власності КП "БВАК" вже розпоряджалось дане управління. Тоді неефективна політика призвела до суттєвого скорочення кількості орендарів та зменшення доходів від даного виду діяльності. Але як показує реальність, двічі наступати на одні й ті ж самі граблі - часто улюблене заняття деяких депутатів-політиків.

За словами директора КП "БВАК" Сергія Кандаурова, тимчасова депутатська комісія по перевірці діяльності підприємства з укладання орендних договорів взагалі не виявила жодних зауважень. І це публічно підтвердили голова комісії Олександр Русс та керівник управління Валерій Міхеєв під час засідання комісії з питань інвестицій, регуляторної політики та розвитку підприємництва.

 

"Надання приміщень в оренду на території КП "БВАК" - одна з основних сфер діяльності комунального підприємства, - зазначає Сергій Кандауров. - На сьогоднішній день ця проблема надумана і не є першочерговою. Більш суттєвим питанням, над яким варто задуматись депутатському корпусу, є концепція стратегічного розвитку підприємства, в тому числі перспектива функціонування аеродрому "Біла Церква". На жаль, зараз цей процес заблокований". У 2017 році аеродром має повторно пройти ліцензування на використання злітно-посадкової смуги. В разі не підтвердження даного Сертифікату з часом може постати більш глобальне питання про доцільність роботи самого комунального підприємства.

На захист КП "БВАК" вже стала частина депутатів міської ради та громадськість. Варто не ламати надійний механізм отримання коштів від оренди комунального майна на КП "БВАК", а навпаки - посилити контроль за використанням фінансових надходжень. "Прийняття такогорішення, може призвести до ситуації, коли з прибуткового комунального підприємства, котрих у місті й так одиниці, воно стане збитковим", - наголосив депутат Сергій Мартинюк.

 

Ні місто, ні територіальна громада, ні орендарі, ні саме КП "БВАК" не отримають користі від "радикального" проекту рішення. В сукупності тривалий термін укладання договорів на оренду, велика кількість паперової тяганини на їх оформлення, віддаленість об'єктів від орендодавця, відсутність ефективної процедури оплати встановлених рахунків та низький рівень контролю за боржниками - стануть реальними конфліктами з 54 суб’єктами підприємницької діяльності, з якими укладено 64 договори.

Найпоказовішим прикладом абсурдності даного проекту рішення є аналогічна ситуація з стадіоном "Трудові резерви", директором якого є той же радикал Ігор Гейло. Нині 80% приміщень спортивного закладу пустують і руйнуються внаслідок відсутності орендарів. Ніхто з підприємців не поспішає брати в оренду приміщення стадіону, розуміючи всю цинічність бюрократичної тяганини з укладання договорів з обласним управлінням комунальної власності.

Тож перед тим, як виносити на пленарне засідання подібні проекти рішення, депутатам варто було б більш детально проаналізувати наслідки таких ініціатив, котрі б не призводили до дестабілізації ситуації на комунальному підприємстві "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", а приносили б лише дивіденди всій громаді міста.