м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Дестабілізація діяльності Авіакомплексу - результат роботи депутатської демагогії

31.01.2017

  У вирії буремних подій пленарного засідання Білоцерківської міської ради, що відбулось 26 січня, мало хто з жителів міста збагнув наслідки безглуздого рішення депутатів про позбавлення деяких комунальних підприємств права самостійно здавати в оренду приміщення, які знаходяться на їх балансоутримуванні. Віднині ці повноваження покладені на відділ комунального майна та концесії БМР.

 

  Дане рішення найболючіше вдарило по одному з найприбутковіших комунальних підприємств міста - "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс". Депутати, керуючись  своїми політичними амбіціями та прагнучи здійснити політичний тиск у грі "місцевої політики", вирішили дестабілізувати роботу КП "БВАК", забравши у нього повноваження використовувати орендну плату та плату за суборенду об’єктів міської комунальної власності. Таке право в значній мірі допомагало підприємству не тільки зберігати робочі місця та підтримувати в експлуатаційному стані майно громади міста, але й забезпечувати функціонування авіаремонтних підприємств і в цілому аеродрому «Біла Церква».

 

   На політичну вмотивованість народних обранців навіть не вплинув заздалегідь розданий фінансовий звіт з детальним описом усіх надходжень та використань коштів по комунальному підприємству, а також заходи та етапи модернізації аеродрому, які потребують значних інвестиційних вливань.

 

   У ситуації, коли прибутковість КП "БВАК" на 60% складається з авіаційної діяльності, енергозабезпечення та водовідведення, а на 40% - від оренди об'єктів комунального майна, то позбавлення останньої складової виглядає як свідоме знищення повноцінної діяльності Авіакомплексу.

 

  Тепер для комунального підприємства неможливість залишати у себе 100% плату з оренди власних приміщень на відновлення комунального майна та поповнення власних обігових коштів призведе до серйозних негативних наслідків, обмеживши головні джерела самозабезпечення підприємства.

 

  Зокрема, раніше за рахунок вивільнених коштів комунальне підприємство мало змогу самостійно проводити ремонт злітно-посадкової смуги, утримувати її в належному технічному стані та забезпечувати діяльність відповідних аеродромних служб. Також за ці кошти проводились ремонтні роботи у будівлях, приміщеннях та спорудах комунальної власності, внутрішньозаводської території, здійснювалась виплата заробітної плати тощо.

 

 Лише за 2016 рік КП "БВАК" перерахувало до міської скарбниці понад  1,5 млн. грн. податків та девідентів з ведення цієї сфери господарства.

 Крім того, усі попередні роки сертифікація аеродрому та авіаційної безпеки здійснювалась за рахунок коштів, як орендодавця. Що роботи підприємству цьогоріч, де брати гроші на підтвердження Сертифікації САБ у жовтні - питання відкрите та нагальне.

 

 Втім, говорити про знищення підприємства в комплексі цієї проблематики не варто. Позбавлення права бути орендодавцем комунальних приміщень лише суттєво ускладнить роботу КП "БВАК", вплине на оперативність вирішення господарських питань та поставить підприємство в залежність від бюрократичної тяганини і політичної волі міської влади. Постійне "вибивання" коштів на потреби Авіакомплексу призведе до поглиблення неефективності використання комунального майна, результатом чого стане не зростання кількості орендарів, а їх відтік з промислового майданчика.      

 

  У зв'язку з прийняттям міською радою такого рішення колектив КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", профспілковий комітет та працівники підприємств, що здійснюють виробничу діяльність на території проммайданчика, висловлюють обуреність з даного приводу та розпочали збір підписів за відновлення права комунального підприємства самостійно здавати в оренду приміщення при повній фінансовій звітності з метою збереження повноцінної роботи цілісного майнового комплексу.

 

 В залежності від того, як міська влада відреагує на невдоволення білоцерківців, стане очевидним обраний курс по відношенню подальших перспектив Авіакомплексу. Тоді цілком виникає логічне запитання: а чи взагалі депутатам Білоцерківської міської ради VII скликання потрібен аеродром "Біла Церква" та, які у них на нього плани?