м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Діяльність аеродрому "Біла Церква" в загальноукраїнському аналізі авіаційної галузі

03.02.2017

 

  На основі аналізу підсумків діяльності авіаційної галузі в Україні за 2016 рік, оприлюдненим Державіаслужбою на офіційному сайті http://www.avia.gov.ua/uploads/documents/11308.pdf, КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" подає інформацію стосовно власної діяльності у сфері цивільної авіації.

 

  Впродовж 2016 року на аеродромі "Біла Церква" виконувались некомерційні польоти, а саме зліт-посадки літаків Іл-76 та Ан-12 з метою проведення технічного обслуговування на виробничих площах КП "БВАК".

За цей період комунальне підприємство здійснило 45 операцій по забезпеченню успішних зліт-посадок повітряних суден (за 2015 рік - 60).

 Натомість, на аеродромі "Біла Церква", на базі якого функціонує аероклуб "Пілот", збільшилась кількість некомерційних польотів малої авіації з 1256 літако-вильотів у 2015 році до 2527 - у 2016р.

 

 Відповідні служби КП "БВАК" забезпечили випробування авіаційних двигунів на 30 повітряних суднах після проведення на них технічного обслуговування.

 

 Основними авіакомпаніями, з якими продовжує плідно співпрацювати КП "БВАК" залишаються: ПрАТ "Україна-Аероальянс", ТОВ "CavokAir", ТОВ "Авіамір", ДП "Южмашавіа" (на регулярній основі) та інші українські авіакомпанії з країн Республіка Ангола, Конго, Республіка Білорусія, Азербайджан, Туркменістан та ін.   

 

 На сьогоднішній день, говорячи про підсумки авіаційної галузі в Білій Церкві, головним завданням залишається збереження місцевого аеродрому, підтримання його в належному робочому та технічному стані, підтвердження в 2017 році сертифікатів служб авіаційної безпеки (САБ) та органу аеродромного польотно-інформаційного обслуговування польотів (АПІО), а також підтвердження сертифікату самого аеродрому в червні 2018 року.

 

  Лише за рахунок проведення вищеперелічених та ряду інших важливих заходів дасть можливість КП "БВАК" зберегти авіаційну галузь в місті Біла Церква. Також цьому сприятиме розробка нової Стратегії розвитку комунального підприємства та залучення інвестицій у подальший розвиток Авіакомплексу.

 Сподіваємось, що в найближчій перспективі аеродрому "Біла Церква" вдасться ввійти у перелік аеропортів України в загальних обсягах пасажирських та вантажних перевезень. Варто відзначити, що в нашій державі практично відсутній розвиток внутрішніх вантажних перевезень, окрім українських авіакомпаній, котрі здійснюють такі рейси закордоном. Заповнити цю ношу зміг би КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", ставши флагманом у запровадженні зростання позитивної динаміки саме у вантажних перевезеннях.  

  

 Підсумки діяльності авіаційної галузі України за 2016 рік

Упродовж звітного року на ринку пасажирських та вантажних авіаперевезень працювало 29 вітчизняних авіакомпаній.

За статистичними даними за 2016 рік українськими авіакомпаніями виконано 79,5 тис. комерційних рейсів (за 2015 рік - 66,3 тис. рейсів).

  Кількість перевезених пасажирів збільшилась порівняно з попереднім роком на 31,3 відсотка та склала 8277,9 тис. чоловік.

  Обсяги перевезень вантажів та пошти зросли на 5,2 відсотка та склали 74,3 тис. тонн. Пасажиропотоки через аеропорти України зросли на 20,9 відсотка та становили 12929,9 тис. чоловік.

 

1.1. Пасажирські перевезення

   Упродовж 2016 року пасажирські перевезення здійснювали 19 вітчизняних авіакомпаній. За статистичними даними за звітний рік кількість перевезених пасажирів на 2,1 відсотка перевищила показник „пікового” 2013 року, що свідчить про відновлення українського ринку пасажирських авіаперевезень після спаду 2014-2015 рр.

   За підсумками 2016 року 95 відсотків загальних обсягів пасажирських перевезень виконано 6 провідними авіакомпаніями: «Міжнародні авіалінії України», «Азур Ейр Україна», «Роза вітрів», «ЯнЕір», «Браво» та «Атласджет Україна».

 

1.2. Перевезення вантажів та пошти

Перевезення вантажів та пошти виконували 18 вітчизняних авіакомпаній, більша частина перевезень – це перевезення чартерними рейсами в інших державах в рамках гуманітарних та миротворчих програм ООН, а також згідно контрактів та угод з іншими замовниками.

Майже 83 відсотки загальних обсягів у звітному періоді виконано ДП „Антонов”, авіакомпаніями «Міжнародні авіалінії України», «ЗетАвіа», «Максімус Еірлайнс», «Урга» та «Європа Ейр».

 

2. Діяльність аеропортів

  Комерційні рейси вітчизняних та іноземних авіакомпаній обслуговували 19 українських аеропортів та аеродромів.

  За підсумками року кількість відправлених та прибулих повітряних суден склала 133,2 тисяч (проти 120,7 тисяч за 2015 рік). Поштовантажопотоки збільшились на 24,7 відсотка та склали 42,9 тис. тонн.

 Слід зазначити, що на сьогодні близько 98 відсотків загальних пасажиропотоків та поштовантажопотоків сконцентровані в 7 провідних аеропортах – Бориспіль, Київ (Жуляни), Одеса, Львів, Харків, Дніпропетровськ та Запоріжжя.

 

4. Обслуговування повітряного руху України

  ДП ОПР «Украерорух» упродовж року обслуговано 214,3 тис. польотів проти 234,9 тисяч за 2015 рік.

Кількість обслугованих польотівI виконаних літаками та вертольотами авіакомпаній України збільшилась на 17,6 відсотка, іноземними авіакомпаніями - скоротилась на 19,9 відсотка.

За інформацією Державіаслужби України

http://www.avia.gov.ua/uploads/documents/11308.pdf