м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Індустріальний парк Авіаційного комплексу забезпечує економічне зростання Білої Церкви

13.12.2016

 

   В умовах ринкової економіки створення та функціонування індустріальних парків дають можливість стимулювати залучення інвестицій та розвивати реальний сектор економіки.

   Сьогодні в світі налічується понад 30 видів спеціальних економічних зон, які мають різні функціональні призначення. В Україні індустріальні парки загалом тільки починають розвиватись як дієвий інструмент залучення коштів у регіони, технологій, виробництва, завдяки чому створюються нові робочі місця, збільшується випуск вітчизняної продукції та зростають надходження до бюджетів.

 

   На території Білої Церкви в місцях колишніх потужних промислових виробництв фактично сформовано діяльність трьох індустріальних парків: Південний (на потужностях колишнього ВО "Електрокераміка"), Східний (на потужностях комбіната ШИН та РАВ) та Західний (на потужностях колишнього військового Аерокомплексу).

 

Індустріальний парк "Західний"

   Вже понад 15 років на базі комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" продовжує успішно працювати промислова зона, котра  об'єднує велику кількість підприємств. Загальна її площа - 250 га. Незважаючи на те, що промисловий парк розташований на землях запасу Фурсівської сільської ради за межами Білої Церкви, але фактично він належить місту й відноситься до району Гайка.

   Переважна більшість підприємств індустріального парку використовує виробничі приміщення колишнього авіаційного ремонтного заводу (АРЗ), решта - навколо промислового майданчика АРЗ.

 

   Для підтримки ефективної діяльності індустріального парку КП "БВАК" застосовує широкий перелік інструментів: забезпечує надійне постачання електричної енергії (16 електропідстанцій), води, функціонування системи водовідведення, пропускного режиму та САБ, оскільки Авіаційний комплекс є підприємством цивільної авіації України та забезпечує роботу аеродрому та надає інші авіапослуги.

  До того ж, індустріальний парк "Західний" має й низку позитивних переваг, зокрема:

  • наявність транспортної комунікації (автомобільні та залізничні під'їзні шляхи);
  • розташування ВМО №3 Митного поста "Південний термінал" Київської митниці ДФС;
  • доступність орендної плати;
  • розвинена інфраструктура;
  • значна кількість приміщень та будівель, незадіяних в авіатематиці, та пропонованих для різноманітних виробництв тощо.

 

   Варто наголосити і на тому факті, що колишній військовий аеродром став повітряними воротами цивільної авіації в Білій Церкві, включаючи транспортні літаки та легкомоторну авіацію. На сьогоднішній день понад півсотні літаків малої авіації базуються на території аеродрому "Біла Церква".

 

   Ключовими напрямками діяльності підприємств, які розташовані на території промислової зони КП "БВАК" є: виготовлення мебельної продукції, в т.ч. з натурального дерева, металообробка, виготовлення електрообладнання, пакувальної техніки, світлодіодної освітлювальної техніки, резинно-технічних виробів, ремонт міського електротранспорту, типографія, ювелірне виробництво та ін.

 

   Щороку кількість суб'єктів підприємницької діяльності, котрі бажають орендувати приміщення чи будівлі Авіаційного комплексу, що незадіяні в авіатематиці, відчутно збільшується.

Так, станом на грудень 2016 року індустріальний парк налічує близько 70 підприємств, котрі забезпечують робочими місцями понад 1000 жителів міста та району. Майже 500 млн. грн. на рік складає сумарний обсяг продукції та послуг підприємств індустріального парку КП "БВАК".

 

    Авіаційний комплекс, як керуюча установа промислової зони, зацікавлений у постійному залученні нових резидентів. Маючи аеродром "Біла Церква", а разом із ним і авіаремонтні підприємства цивільної авіації, КП "БВАК" дозволяє парку працювати скоординовано та стабільно, а головне - мати стратегічне бачення розвитку Аерокомплексу до рівня Міжнародного аеропорту з розширенням асортименту авіатехніки, що обслуговується.

 

    Проте, аби говорити про максимально ефективну дієвість індустріального парку, що стимулює промислову активність та економічний зріст м. Біла Церква, потрібно, щоб вже сьогодні військові відомства робили важливі кроки з передачі майна і земельних ділянок на баланс КП "БВАК", які досі залишаються в їх підпорядкуванні та не використовується за призначенням. Тож вирішення даного питання залишається головним пріоритетом у використанні різних механізмів успішного керування індустріальним парком "Західний", залучення інвестицій та створення сприятливих умов для економічного та соціального добробуту міста та країни вцілому.