м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Індустріальний парк "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" став кандидатом на участь у Програмі ЮНІДО щодо еко-індустріальних парків

27.02.2019

  Днями комунальне підприємство "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (КП "БВАК") відвідали представники Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) та Центру ресурсоефективного та чистого виробництва (ЦРЕЧВ). Візит відбувся в рамках підготовки проекту ЮНІДО щодо впровадження еко- індустріальних парків в Україні.  

 

  Враховуючи, що індустріальний парк КП "БВАК" визнаний Міністерством економічного розвитку та є успішно діючим для понад 70 підприємств, даний об'єкт може стати учасником "Глобальної програми щодо еко-індустріальних парків".

 

  Серед гостей делегації були: головний технічний радник Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку, Департамент екології Бранко Дуньїч (Mr. Branko Dunjic), менеджер проектів компанії "Карботек" (Carbotech AG) Флора Конте (Ms. Flora Conte), директор Центру ресурсоефективного та чистого виробництва Андрій Ворфоломеєв, регіональний координатор Центру ресурсоефективного та чистого виробництва Олексій Чайковський.  

  У ході огляду промислового майданчика КП "БВАК" експерти відвідали підприємства ТОВ "Арда Метал Пекеджинг Україна", ТОВ "Укр-Пак", "Energy Еsі", ПрАТ "Авіакомпанія "Україна-Аероальянс", а також низку виробників меблевої продукції, деревообробної галузі та ін. Закордонні та вітчизняні фахівці поспілкувались з керівниками даних компаній, проаналізували технологічний ланцюг виготовлення продукції, обговорили можливості підвищення енергоефективності та енергозбереження на виробництвах тощо.

 

  Як повідомив директор Центру ресурсоефективного та чистого виробництва Андрій Ворфоломеєв, еко-індустріальні парки є предметом глобальної програми, що впроваджується в 6 країнах світу. "Україні пощастило бути в цьому переліку. Міжнародний досвід ЮНІДО з підтримки еко-індустріальних парків свідчить, що такий підхід є дієвим і його можна успішно використовувати. Вибір нашої країни у якості майданчика під реалізацію даного еко-проекту говорить про високий інтерес до України з боку міжнародної спільноти", - зазначив експерт.

 

  У рамках можливої програми в Україні передбачено проведення комплексу заходів, що включатимуть діяльність на трьох рівнях. Зокрема, проведення оцінки всіх компаній, які працюють на території ІП, а саме використання матеріалів, енергії та води з подальшими напрацюваннями удосконалення та оптимізації виробництва. На другому етапі - проведення аналітичної оцінки можливої синергії між компаніями ІП для взаємовигідної роботи зі зменшення використання ресурсів, викидів тощо. На третьому етапі передбачається робота з містом та налагодження взаємозв'язку ІП з місцевою громадою. У кінцевому результаті ІП отримає масштабний проект з глибоким аналізом та можливістю залучення під нього міжнародні інвестиції.

 

  За словами Андрія Ворфоломеєва, промисловий майданчик КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" - функціонуючий індустріальний парк, що є унікальним для більшості об'єктів цієї сфери в Україні. "Часто індустріальний парк в нашій країні - це пуста земельна ділянка з бетонною огорожею. Тут ми здивовані масштабністю, залишившись задоволеними візитом. Це перевершило наші очікування, адже багато різнопланових підприємств здійснюють господарську діяльність. Для проекту це дуже важливо, оскільки ІП має бути "відтворюваний". Якщо КП "БВАК" стане учасником Глобального проекту щодо еко-індустріальних парків в Україні, то це сформує успішний кейс для інших вітчизняних ІП. Мої закордонні колеги вражені чудовим менеджментом парку, узгодженістю між підприємствами, готовністю членів ІП до співпраці (включаючи проект), а це, напевно, найголовніший компонент успішного розвитку ІП," - підсумував візит директор Центру ресурсоефективного та чистого виробництва до Білої Церкви.