м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Інфраструктура для аеропорту в Білій Церкві є, треба лише доробити – експерт

02.03.2018

Вибір Білої Церкви для будівництва міжнародного аеропорту не випадковий, адже там вже є аеродром, каже засновник консалтингової компанії «Авіаплан» Євген Трескунов.

 

«За радянських часів це був досить потужний авіазавод з ремонту серйозної авіаційної техніки військової, є унікальні для України ангари, в яких здійснюється технічне обслуговування та ремонт літаків АН-12 та ІЛ-76, причому в аеропорт цей прилітають на технічне обслуговування літаки авіакомпаній з інших країн», – розповів Трескунов в ефірі «Ранкової Свободи».

 

За словами підприємця, іноземні авіакомпанії не зупиняє навіть те, що через відсутність міжнародного пункту пропуску в Білій Церкві вони змушені проходити митні процедури в інших аеропортах України, а потім перелітають до міста.

 

«На цих потужностях будівель, споруд, приміщень, які залишились від колишнього авіазаводу, сьогодні змогли залучити понад 70 підприємців, які орендують ці приміщення та здійснюють свою комерційну діяльність, завдяки цьому підприємство є фінансово ефективним. Тобто фактично це як технопарк, який навіть визнаний Міністерством економічного розвитку. Підприємство називається Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс», – зазначає він.

 

Тож засновник «Авіаплану» робить висновок, що летовище має суттєвий потенціал, поміж іншого і завдяки тому, що до нього є залізнична лінія, яка надає можливість перевезення пасажирів та вантажів.

 

Потреба в новому аеропорту, перш за все вантажному, в Україні є, попри невеликий попит на вантажні перевезення серед закордонних авіакомпаній, каже авіаексперт Кирило Новіков.

 

«Він тому і невеликий, що у нас інфраструктура ця вантажна є тільки фактично в аеропорту «Бориспіль». Які рейси? Це транзити з Азії до Європи. Звісно, з зупинкою в Україні. Якщо ми будемо виступати вантажним хабом, то ми можемо дуже якісно реалізувати потенціал саме аеродрому в Білій Церкві», – сподівається Новіков.

 

Біла Церква – це класичний лоукост-аеропорт – експерт

 

Саме вантажні перевезення на білоцерківському аеродромі давно працюють, зауважує експерт з транспортних питань В’ячеслав Коновалов. Натомість він називає дуже важливою пасажирську складову трафіку.

 

«Минулого року хасиди дуже активно говорили, що треба в Умані будувати окремий аеропорт для обслуговування хасидів, тому що не вистачає їм інфраструктури обслуговування. Треба розуміти, що хасидський пасажиропотік в середньому на 30-40% в рік росте. Тому довго говорили, що саме в Умані навчальний аеродром якось розвивати, але не вийшло. А тут є готова злітно-посадкова смуга, там, відповідно, є до цієї смуги певна інфраструктура, треба тільки доробити», – аргументує він.

 

Експерт очікує, що аеропорт найбільше стане у пригоді жителям не столиці, а Київської області та сусідніх областей.

«Це буде і вантажний аеродром, і пасажирський – і пасажирський в першу чергу не для Києва буде працювати, а для того регіону: Умань, той кластер. Тим паче, що цей кластер саме зараз, останні кілька років, просто вибуховими темпами розвивається».

 

Євген Трескунов зазначає, що злітно-посадкова аеродрому майже вдвічі ширша фактично, ніж за документами.

«Сертифіковано 42 метри тільки для того, щоб зменшити витрати на обслуговування та сертифікацію, але фізично там смуга завширшки 80 метрів, а потрібно 45. Так що там є навіть у цьому моменті вигідність – її треба тільки посилювати, розширювати не треба», – каже він.

 

Водночас Трескунов зауважує, що паломництво євреїв-хасидів до Умані триває близько двох тижнів на рік, і лише для цього трафіку розгортати такий масштабний проект не мало б сенсу.

«Є потенціал залучення пасажирів як із Києва, так і з навколишніх ста кілометрів. Було проведено аналіз туристичних потоків, він на сьогоднішній день тільки по місту Біла Церква та району дозволив би, за наявності міжнародних рейсів чи лоукостів, зокрема, мати більше ста тисяч пасажирів на рік. Це регулярні потоки», – стверджує він.

 

Крім того, Трескунов додає, що поруч із аеродромом функцонує митний пункт пропуску для автомобільного транспорту, якому достатньо отримати статус міжнародного, щоб почати обслуговувати авіаційні вантажі.

Він зазначає, що ідеї розвитку Білоцерківського аеродрому вже десять років.

«У 2008 році американський уряд виділяв 200 тисяч доларів і було проведено потужне техніко-економічне обґрунтування в декілька томів на розбудову вантажного аеропорту на базі Білої Церкви, тому також не з нуля тема виникла. Американські фахівці ще з 2008 року це проаналізували і довели, але ми пам’ятаємо 2009 рік, кризу і так далі. Проект було тоді зупинено», – згадує підприємець.

В’ячеслав Коновалов вважає, що в Білій Церкві можуть прижитись бюджетні перевізники-лоукости. Він наводить приклад такого летовища в Німеччині.

 

«Франкфурт-Хан – лоукост-аеропорт, який за 70-80 кілометрів від основного аеропорту Франкфурта знаходиться. Тобто саме Біла Церква – це класичний лоукост-аеропорт», – резюмує експерт.

Джерело: https://www.radiosvoboda.org