м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Інтерв'ю заступника директора аеродрому "Біла Церква": держава робить вигляд, що нас не існує. Але ми є і будемо рухатись у всеукраїнське небо

17.01.2017

   За останні кілька років в Україні спостерігається позитивна динаміка з розвитку та відновлення регіональних аеропортів та аеродромів: Полтава, Тернопіль, Житомир, Луцьк, Рівне, Чернівці, Херсон, Вінниця та інші. Раніше переважна більшість цих летовищ тривалий час експлуатувалась з мінімальною завантаженістю на межі виживання. Тенденція державної підтримки авіаоб'єктів почала набирати обертів з початком військової агресії Російської Федерації проти України.

 

   Чому ж у цьому переліку досі не значиться аеродром у Білій Церкві, котрий десятками років безупинно успішно функціонує і приймає борти з усього світу на проходження техобслуговування - питання залишається відкритим та актуальним.

 

   Ми поцікавились у заступника директора з авіаційного напрямку КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" Олександра Пасічника про сучасний стан аеродрому, його авіаційні потужності та дізнались, чи дійсно Біла Церква в перспективі може розраховувати на відкриття у місті Міжнародного аеропорту.

 

1. Олександре Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, що зараз являє собою аеродром "Біла Церква" та, яку роль він відіграє у системі цивільних аеродромів України?

 

- По праву аеродром "Біла Церква" можна вважати одним із найкращих колишніх військових аеродромів нашої держави, котрому вдалося зберегти до нинішнього часу якісні технічні характеристики злітно-посадкової смуги. З 2000 року аеродром знаходиться на балансі комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", основна діяльність якого полягає в забезпечені робіт авіаційного напрямку.

 

   Початок активної експлуатації військового аеродрому розпочався ще у 1952 році, коли виникла необхідність базування на аеродромі літаків ТУ-16, давши таким чином поштовх до розвитку потужностей авіаремонтного заводу. У 1967-1972рр. на летовищі проведено капітальний ремонт, що дає можливість його експлуатувати по теперішній час. А взагалі історія аеродрому розпочалась ще в далекому 1927 році. Перша штучна злітно-посадкова смуга з'явилась у роки Другої світової війни. Тому сьогодні можна побачити на аеродромі навіть історичний фрагмент летовища, який зводили німецькі війська у формі шестигранних призматичних чарунок.

 

   У 2003 року аеродром "Біла Церква" занесено до реєстру цивільних аеродромів України. У 2004 році ми успішно пройшли сертифікацію згідно норм і вимог до цивільних аеродромів. Тричі її успішно підтверджували, і станом на сьогоднішній день аеродром має діючий Сертифікат, дійсний до червня 2018 року.

 

2. Охарактеризуйте більш детально сучасний стан злітно-посадкової смуги. Які служби забезпечують функціональність аеродрому?

 

- Відповідно до чинного законодавства всі аеродроми поділяються на певну класифікацію залежно від оснащення. Зокрема, аеродром "Біла Церква" належить до класу В і здатний приймати повітряні судна індексу 6, тобто типу Іл-76 та більш легкі повітряні судна.  

   Розмір злітно-посадкової смуги становить 2500х42 метра, яка має бетонне покриття, РСN 21. Оскільки аеродром необладнаний посадковими системами, то польоти літаків виконуються по правилам візуальних польотів лише вдень і в простих метеоумовах. Стосовно рівня необхідного пожежного захисту, то він  відповідає 6 категорії, що дозволяє приймати літаки типів Іл-76, Ан-72, Ан-12 та більш легкі повітряні судна.

 

   Білоцерківський аеродром має і власну сертифіковану Службу авіаційної безпеки та Службу аеродромного польоту інформаційного обслуговування, до складу останньої входять: штурман, диспетчери, спеціалісти зв'язку і метеорологи.

   Крім того, Аеродромна служба, яка безпосередньо опікується летовищем та постійно контролює його стан, володіє всією необхідною аеродромною спецавтотехнікою для утримання та проведення на ньому необхідних робіт.

   Також Служба аварійно-рятувальна та протипожежного захисту володіє трьома пожежними автомобілями та пошуково-рятувальним автомобілем, забезпечуючи безпечні зльоти та посадки повітряних суден, випробування двигунів тощо.

   Загалом на КП "БВАК" працює понад 70 фахівців із різних напрямів спеціалізації.   

 

3. Що конкретно вдалося зробити КП "БВАК" з авіаційного напрямку в 2016 році? Якби Ви оцінили підсумки роботи підприємства і, чи вдалося реалізувати все заплановане?

 

- 2016 рік видався для нас хоч і складним, але досить цікавим з точки зору авіації. За минулий рік на аеродромі "Біла Церква" здійснено 45 операцій по забезпеченню зліт-посадок повітряних суден, що прилетіли на проходження технічного обслуговування. Порівнюючи з 2015 роком, цей показник трохи нижчий у зв'язку з довготривалою процедурою оформлення ліценції однієї з наших базових авіакомпаній. Однак, в цілому є позитивні результати: за рік кількість літаковильотів малої авіації аероклубу "Пілот" сягнула 2500 разів, що в двічі більше від попереднього року.

   Протягом 2016р. авіафахівці нашого підприємства постійно здійснювали протипожежне забезпечення випробування двигунів повітряних суден після техобслуговування на злітно-посадковій смузі та на стенді.

 

   Варто відмітити, що щороку Авіаційний комплекс проводить ремонтні роботи на аеродромі, завдяки чому технічний стан летовища, за словами деяких пілотів повітряних суден, навіть кращий, ніж, наприклад, у Вінницькому аеропорту. Ми постійно вдосконалюємо роботу підприємства з метою покращення співпраці з нашими партнерами - базовими авіакомпаніями та авіапідприємствами.

   Так, у 2016 році ми витратили близько 200 тис. грн. на поточний ремонт покриттів робочої частини злітно-посадкової смуги (ЗПС), руліжних доріжок №3 і №4, а також частково відновили заповнювача деформаційних швів робочої частини аеродрому. Слід акцентувати увагу і на тому, що КП "БВАК" власними фінансовими зусиллями відновило частини пошкоджень ЗПС після проведення підготовки до військового параду Міністерством оборони України (у тому числі відновлено два дощеприймальні колодязі).

 

   Значну кількість коштів підприємство спрямовує і на розвиток інфраструктури, оскільки КП "БВАК" працює за аналогом індустріального парку, створюючи сприятливі умови для ведення підприємницької діяльності. А це - робочі місця (близько 800 осіб працює на території проммайданчика), нові замовлення, зростання економічного та соціального добробуту жителів Білої Церкви.  

   Крім того, наша авіаційна служба виконала роботи з обстеження перешкод у районі аеродрому та внесла зміни в Доказову документацію відповідності аеродрому "Біла Церква" сертифікаційним вимогам.

 

   Не менш важливим стало і внесення змін в Інструкцію щодо взаємодії між керівником польотів аеродрому "Васильків" та диспетчером АПІО аеродрому "Біла Церква", забезпечивши більш якісну співпрацю при виконанні польотів. Також Авіаційна служба підготувала зміни до Інструкції з виконання польотів, що є базовим документом з безпечного здійснення польотів повітряних суден на летовищі.

 

   Вже кілька років поспіль відкритим питанням для КП "БВАК" залишається забудова житловими приміщеннями приаеродромної території. З нашої сторони проводилась складна робота з погодження місця розташування та висоти об'єктів, діяльність яких може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів на аеродромі "Біла Церква". Авіафахівці не перестають наголошувати на факті, що житлове будівництво має негативні наслідки для аеродрому, в тому числі обмежує його перспективу розвитку та інвестиційну привабливість. По-друге, таке сусідство з житловими забудовами підвищує рівень загроз ризику виникнення авіаційних подій та сприяє виникненню негативних наслідків для мешканців цих будівель, оскільки їм доведеться проживати в зоні дії авіаційних шумів, що значно перевищує допустимі норми.

 

 4. На Вашу думку, чи зможе аеродром "Біла Церква" у нинішніх непростих умовах реалізувати в цьому році нові авіаційні проекти?

 

- Для того, щоб говорити про інвестиційні чи інші проекти, КП "БВАК" повинно мати базовий стратегічний документ, який окреслить усі можливі шляхи його розвитку та перспективи. Тоді під конкретні наші цілі та завдання ми зможемо шукати необхідні джерела фінансування, не виключаючи інвестиційну складову. В даній ситуації найближчими місяцями аеродром планує розробити нову Стратегію розвитку комунального підприємства в існуючих соціальних, фінансових і політичних умовах. Для цього проводиться пошук організації, яка фахово розробить нову концепцію розвитку Авіакомплексу. Переконаний, в першій декаді 2017 року ми матимемо на руках такий стратегічний документ. Безсумнівно, це потребує значних фінансових витрат, але повірте, підприємство не може існувати без чітко прописаної дорожньої карти розвитку.

 

   Пошук інвестора, оформлення у постійне землекористування земельних ділянок під об'єктами КП "БВАК", проведення заходів для отримання на баланс Авіаційного комплексу споруд та об'єктів, що залишились у власності Міноборони та МВС, врегулювання в юридичній площині питання забудови приаеродромної території - такі основні питання, що потребують вирішення у 2017 році. Лише при повному усуненню цих проблемних питань, ми матимемо впевненість говорити про впровадження тих чи інших серйозних інвестиційних проектів і робити Білоцерківський аеродром більш привабливим як для існуючих, так і нових авіакомпаній. Або ж нам залишається чекати того часу, коли влада змінить своє інертне ставлення до аеродрому "Біла Церква" і нарешті зверне увагу на наш доволі перспективний авіаційний об'єкт.

 

5. Дійсно, пожвавлення державної політики в авіагалузі можна чекати роками. Але КП "БВАК" займає іншу позицію - попри все рухатися вперед. Для цього є і кваліфіковані кадри, і бажання керівництва підприємства. Тож які роботи з авіаційного напрямку КП "БВАК" планує здійснити у 2017 році? 

 

- Враховуючи, що наше підприємство вже багато років поспіль є рентабельним і має гарні економічні показники, ми розробили План перспективного розвитку підприємства з авіаційного напрямку на 2016-2020рр. Так, головними пріоритетами роботи на 2017 рік є:

 

  • Проведення значних робіт по ремонту покриттів злітно-посадкової смуги, руліжних та магістральних доріг 300кв.м та відновлення заповнювача швів покриттів ЗПС, 2000 м п.;
  • Проведення сертифікації Служби авіаційної безпеки та служб, що здійснюють аеродромне польотно-інформаційне обслуговування польотів (AFIS);
  • Розробити проект встановлення світлосигнального обладнання системи візуальної індексації глісади для забезпечення заходу на посадку повітряних суден;
  • Залучення інвестицій на придбання, монтаж і сертифікацію світлосигнального обладнання;
  • Продовження розробки та впровадження Системи управління безпекою польотів та системи управління якістю на КП "БВАК";
  • Розробити Стратегію розвитку аеродрому до рівня регіонального аеропорту з відповідною інфраструктурою та ремонтним виробництвом. Внесення Стратегії розвитку аеродрому в Генплан і Стратегію розвитку м. Біла Церква.

   

   Також планується проведення ремонтних робіт та реконструкції літакових ангарів, де виконується технічне обслуговування повітряних суден. Для цього будуть залучатись і кошти авіаремонтних підприємств, які в нас орендують ангари.

   І це ще не все... Як бачите, амбіції у комунального підприємства є, і ми прагнемо його розвивати. Впровадження всіх цих заходів дасть Авіакомплексу змоги збільшити кількість зльотів та посадок на аеродромі, а отже і нарощувати авіаційну потужність міста.

 

6. Як Ви вважаєте, чи має сенс ідея про створення на базі аеродрому "Біла Церква" Міжнародного аеропорту? Наскільки це реалістичний проект, чи є в цьому перспектива і, чи готові самі мешканці міста до такого інноваційного кроку? 

 

- Ідея створення Міжнародного аеропорту в Білій Церкві закладена в самій назві підприємства - "Вантажний авіаційний комплекс". Під цю ідею було розроблено два ТЕО в 2000 та 2007 рр. Обидва вони не були реалізовані з причини відсутності коштів. Хоча найближче до впровадження цієї перспективи підприємство було наближене в 2008 році, коли згідно з ТЕО, розроблене за кошти Агентства торгівлі та розвитку США й за участю американської кампанії "СолідТім", планувалось створити сучасний Центр вантажних перевезень. Тоді навіть міська рада затвердила ТЕО та визначила переможця конкурсу. До того ж, у Білій Церкві вже було зареєстроване авіапідприємство під назвою "Міжнародний аеропорт "Юр'їв". Але, на жаль, далі цих процесів реалізація проекту не пішла у зв'язку зі зміною політичної орієнтації в бік Російської Федерації тодішнього керівництва держави і не готовності міської ради брати на себе відповідальність.

 

   Проте, ми не опускаємо руки і постійно знаходимось в активному пошуку реальних інвесторів. На даний час КП "БВАК" відпрацьовує нову стратегію розвитку аеродрому. І вона матиме перспективу, коли не тільки колектив підприємства буде зацікавлений в летовищі, а й міська, обласна та центральна влада прагнутимуть зробити аеродром "Біла Церква" повноцінним гравцем на ринку цивільної авіації.

 

   Як приклад, одним із механізмів стимулювання розбудови аеродрому може стати залучення державного фінансування чи коштів місцевої/обласної громади. Це може бути цільова державна або локальна програма, спрямована на розвиток авіаційної промисловості. По нашим самим скромним підрахункам для створення Міжнародного аеропорту з відповідною інфраструктурою на першому етапі необхідно близько 40 млн. дол. США. Тож, коли з'явиться політична воля та інвестиції, тоді й ми зможемо говорити про 100% реальність цієї стратегічної і такої бажаної мети.

Спілкувалась Катерина Головіна