м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Інвестиційний проект "Аеропорт "Біла Церква": конкурентні можливості та ресурсний потенціал

10.12.2018

 

  Вже другий рік поспіль у м. Біла Церква проходить інвестиційний форум, організований КП "Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви" у співпраці з Київською облдержадміністрацією та Білоцерківською міською радою. Приємно відзначити, що щоразу захід стає все більш масштабним, експертним і цікавим завдяки залученню авторитетних спікерів у різні тематичні панелі дискусійного обговорення. Форум "Київщина інвестиційна 2018: конкуренція за інвестиційні ресурси" відбувся 5 грудня у конференц-залі ресторану "Казка" м. Біла Церква.

 

  Ключовим питанням форуму стало обговорення найбільш вагомого інвестиційного проекту Білої Церкви, що суттєво вплине на стратегічний розвиток міста та всієї області - створення міжнародного аеропорту на базі КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс". Висловити позицію профільного міністерства погодився заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Віктор Довгань.

 

  У своїй промові Віктор Довгань розповів про реалізацію Національної транспортної стратегії до 2030 року та плани завершення будівництва першочергових інфраструктурних об'єктів Київської області, зокрема Білої Церкви.

  "Місцева влада та керівництво комунального підприємства системно підійшли до розробки проекту аеропорту. Це єдиний районний центр в усій Україні, який має реальний інтерес у відновленні аеропортової діяльності. Наше міністерство підтримало цю ініціативу й спільно з європейськими партнерами домоглися виділення грантових коштів на технічну підтримку пілотного інфраструктурного об'єкта. Сьогодні французькі експерти вже розробили пре-ТЕО мультимодального авіатранспортного вузла "Біла Церква", сума інвестицій якого складає 59 млн євро," - зазначив заступник Міністра інфраструктури.

 

  За його словами, країна готова розглядати будь-які можливості пошуку інвесторів на умовах державно-приватного партнерства тощо. Практика показує, що коли держава чи місцева влада відповідальна за стратегічну інфраструктуру (злітно-посадкова смуга та авіаційне обладнання з безпеки польотів), а приватний інвестор бере на себе розбудову терміналів, то ефективність такої співпраці має успішний результат. Наприклад, за такою  моделлю нині працює міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) та будується аеропорт "Одеса".  Форма державно-приватного партнерства повинна стати альтернативою для всіх регіональних аеропортів, а не лише для Білої Церкви.

 

  Заступник міністра також відмітив, що технічне обслуговування літаків - пріоритет ще й для Експортної стратегії України. Цей документ покликаний розширити послуги вітчизняних авіакомпаній, в т.ч. з ТОіР. А Біла Церква  є історичним центром з наявною потужною базою обслуговування повітряних суден.

  "Кожен аеропорт має знайти свою особливу нішу та стати конкурентоспроможним гравцем на ринку транспортних послуг, - наголошує Віктор Довгань. - Першочерговим завданням для Білої Церкви має стати відкриття міжнародного пункту пропуску через державний кордон. Мінінфраструктури взяло на себе зобов'язання організувати робочу нараду представників ДФС, прикордонників, митниці, щоб визначити кроки кожної зі сторін на шляху досягнення поставленої мети".

 

У рамках форуму було проведено три тематичні панелі. Спікери першої панелі зосередили увагу на темі практичних аспектів управління інвестиційною привабливістю міст та регіонів; під час другої панелі було розглянуто досвід діяльності різних Інституцій з обслуговування інвесторів, а третя панель стосувалася можливостей та перепон на шляху реалізації інвестиційних проектів у регіонах.

 

  До участі в обговорені третьої панелі форуму "Реалізація інвестиційних проектів у регіонах: можливості та перепони" були запрошені директор Офісу підтримки реформ Мінінфраструктури О. Клітіна, директор КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" С. Кандауров та топ-менеджмент найбільших підприємств міста "Маревен Фуд Україна", ПрАТ "Росава", ТОВ "Завод пакувального обладнання "Термо-Пак", міжнародна група компаній "Заммлер" та ін.

 

  Презентуючи пілотний проект аеропорту "Біла Церква", директор Офісу підтримки реформ Мінінфраструктури Олександра Клітіна розповіла про результати попереднього техніко-економічного обґрунтування, проведеного європейськими фахівцями у рамках програми AASISTS з технічної допомоги ЄС для України в частині реалізації Угоди про Асоціацію та Національної транспортної стратегії 2030.

  Очільниця Офісу підтримки реформ МІУ запевнила у зростанні потенціалу авіаційного ринку в Україні, внаслідок чого багато міжнародних донорських організацій висловлюють високу зацікавленість у реалізації інфраструктурних об'єктів.

 

  На переконання Олександри Клітіної не менш значимим є зацікавленість білоцерківського муніципалітету в розвитку аеропорту. Це дозволить місту протягом п'яти років суттєво покращити соціально-економічні показники та вдвічі збільшити населення одного з найбільших міст Київщини.

 

  По проекту Аеропорт "Біла Церква" О. Клітіна прозвітувала про зроблені кроки:

- проведено пре-ТЕО;

- розпочато перемовини з багатьма міжнародними банками та фінансово-кредитними установами;

- проведено перемовини з авіакомпанією "Ryanair". Фактично після збільшення карти польотів аеропорт "Біла Церква" також може стати цікавим об'єктом для лоукостів;

- тривають перемовини з "Укрзалізниця", аби в майбутньому реалізувати ідею прямого залізничного сполучення з аеропортом "Біла Церква";

- вирішується питання щодо отримання аеропортом міжнародного статусу. Є сподівання, що в наступному році в Білій Церкві діятиме пункт пропуску через державний кордон. Нині вже є інвестор, готовий допомогти у встановленні та облаштуванні пунктів контролю. Це дозволить відразу запустити мінімальні каргоперевезення та стане важливим аргументом під час проведення перемовини з іншими потенційними інвесторами, які хочуть зайти на український ринок.  

  За словами директора Офісу підтримки реформ, загальний обсяг інвестицій у проект становить 59 млн євро, з яких:

- будівництво терміналів та встановлення обладнання для наземного обслуговування - 20 млн євро;

- модернізація злітно-посадкової смуги - 13 млн євро;

- встановлення навігаційної системи - 11 млн євро

- інші витрати.

Орієнтовна окупність проекту - 10 років.

 

  "Чітке розуміння, що собою являтиме проект створення мультимодального авіаційного хабу "Біла Церква" стане можливим після повноцінного розроблення ТЕО. Це сприятиме збільшенню бази інвесторів, які захочуть взяти участь в конкурсі", - підсумувала О. Клітіна.

 

  Варто зазначити, що директор КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (КП "БВАК") Сергій Кандауров користується великою повагою у місті, а тому він є частим гостем на багатьох заходах, пов'язаних з розвитком Білої Церкви.

  Керівник авіаційного підприємства у своєму виступі головну увагу зосередив на завданнях, які стоять перед реалізацією проекту в найближчій перспективі.  

 

  "У цьому році КП "БВАК" досягло рекордних показників з авіаційної діяльності. Попри 45 авіаційних операцій на аеродромі "Біла Церква" у 2014 році, сьогодні ця цифра становить 70. Увага до нас постійно збільшується, економічна потреба в такому об'єкті зростає, авіакомпанії готові заходити на нашу базу. Аби вантажні літаки не прилітали до нас і не відлітали порожніми нам вкрай потрібен міжнародний пункт пропуску через кордон. Тим паче, що митний пост знаходиться поруч із льотним полем", - констатував Сергій Кандауров.  

 

  Не можна не згадати й про визначний крок, що зробила Білоцерківська міська рада минулого тижня, прийнявши Програму модернізації аеродрому "Біла Церква" на 2019-2021 роки, чим підтвердила свої наміри розвивати авіаційну галузь в місті. Крім того, громадськість також активно підтримує цей проект.

 

  На думку директора КП "БВАК", якщо місто за всі 20 років існування комунального підприємства вкладе кошти в аеродром "Біла Церква", то підприємство матимемо можливість не лише збільшити кількість авіаційних операцій, покращити якість ЗПС, встановити мінімальне технічне оснащення для посадки повітряних суден, але також і модернізувати інженерні комунікації під розбудову індустріального парку тощо. Відповідно зростуть і надходження до місцевого бюджету та будуть створенні нові робочі місця.

 

  Схарактеризувати економічну складову даного проекту вдалося Business Development Manager компанії "Zammler" Ларисі Мельничук. Вона зауважила, що вантажні перевезення автомобільним транспортом у Білій Церкві за 2017 рік склали понад 190 тис. тонн. А за 11 місяців поточного року  - 188 тис. тонн вантажу. Тому в місті є великий потенціал і ця цифра може бути збільшеною в рази внаслідок діяльності аеропорту.

 

  "У сфері залучення інвесторів Мінінфраструктури представило цей проект на двох міжнародних великих форумах у Шанхаї та Женеві, де були дні українських інвестиційних проектів. "Заммлер" є членом Китайської торгової асоціації ми також активно привертаємо увагу міжнародної спільноти до Білої Церкви. Інфраструктурна привабливість даного об'єкта допоможе в майбутньому скоротити терміни доставляння вантажів та оптимізувати затрати на логістику для всіх учасників цього проекту," - резюмувала Лариса Мельничук.

 

  Після обговорення дискусійної панелі учасники інвестфоруму поставили запитання, чи розглядають найбільші виробники Білої Церкви можливість користування послугами місцевого аеропорту.

  Представниця топ-менеджменту ПрАТ "Росава" висловила переконання у високій зацікавленості підприємства мати аеропорт у безпосередній близькості до виробничих потужностей: "Інколи у нас виникають певні проблеми з логістикою доставляння вантажів у деякі країни світу. Ми дуже зацікавлені в розвитку нової логістичної системи. Адже частина продукції, з якої виготовляються шини, привозиться нам переважно з Кореї. З метою швидкої доставки ця азіатська країна використовує авіатранспорт. І це дуже зручно".

 

  Маркетинг директор компанії "Маревен Фуд", найбільший виробник харчової продукції Білої Церкви, Валентин Кравченко прокоментував: "З точки зору логістики та торгівлі для нашого підприємства це була б гарна можливість розширювати ринок. Європа дуже вибаглива в термінах доставляння продукції. Також товари нашого виробництва імпортується до Китаю. Тож ми лише очікуємо на швидку реалізацію цього проекту та відкриття повноцінного аеропорту".

 

   По завершенню інвестиційного форуму учасники подякували організаторам за високий рівень підготовки заходу та висловили сподівання, що інвестиційні форуми, як практичні майданчики для обміну досвідом та знаннями, стануть добрими традиціями для нашого міста і Київської області загалом.