м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Якість аеродрому підтверджена, або похвала наполегливості

01.09.2016

Ледь не з часу зародження авіації в Україні вона завжди була неодмінною складовою життєдіяльності міста Біла Церква. Стратегія розміщення авіаційного підрозділу в нашому місті була очевидна: рівновіддаленість від усіх кордонів, що давало можливість реагувати за допомогою авіації на всілякі посягання на безпеку держави і столиці України міста Києва. Так і сталося: в західній частині міста для потреб авіації був побудований аеродром. Оскільки літати – це мрія, яка супроводжує людство з давніх часів, а також маючи почуття патріотизму, мешканці міста завжди були горді тим, що стали частиною цього необхідного і незвичайного дійства.

 

Протягом наступних років, коли в місті з’явилося інше солідне промислове надбання, гордість мешканців за «свою» авіацію тільки посилювалася, від чого яскравість звання «Біла Церква – авіаційне місто» не згасала, оскільки тисячі спеціалістів міста літали та давали «друге життя» срібнокрилим машинам.

Нині аеродром належить територіальній громаді міста і перебуває на балансі комунального підприємства «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» (КП «БВАК»). Користуючись своїм потужним потенціалом, аеродром надає можливість здійснювати більш ніж 200 операцій з літаками на рік, які проходять тут технічне обслуговування, а це: вильоти й посадки, контрольні польоти, гонки двигунів, випробування, де задіяна злітно-посадкова смуга із залученням десятків одиниць спеціальної техніки.

Аеродром, як живий і здоровий організм, працює злагоджено та надійно. Його життєдіяльність забезпечують десятки висококваліфікованих спеціалістів, а саме: аеродромна служба, фахівці польотно-інформаційного забезпечення – диспетчери, зв’язківці, метеорологи, спеціалісти інших служб.

 

Серед наявних виробничих потужностей міста аеродром разом з ремонтною базою вважається вельми перспективним об’єктом, де міг би бути створений Центр повітряних вантажних перевезень. До речі, напрацювання в цьому напрямку вже є: розроблено техніко-економічне обґрунтування, яке має позитивний висновок державної експертизи. На жаль, в порядку денному конференції «Біла Церква. Завтра. Перспективи соціально-економічного розвитку міста», що відбулася 27 травня 2015р., темі перспектив розвитку авіації в Білій Церкві місця не знайшлося.

Є чимало документів-вимог, що регламентують діяльність аеродромів, але основним є Сертифікат – документ, що встановлює тип аеродрому і його експлуатаційну придатність для виконання польотів. Але це тільки в підсумку. За наданням такого права і за одержанням Сертифікату стоїть копітка, наполеглива робота трудового колективу КП «БВАК». Сьогодні, в умовах переходу України на європейські стандарти, вимоги щодо безпеки польотів і технічного стану аеродрому й наземної техніки багаторазово зросли.

За півроку до закінчення дії попереднього Сертифікату першочерговим завданням для підприємства стало одержання нового, без чого жодна авіакомпанія не стане розглядати пропозиції на виконання польотів на аеродромі. У цей період весь особовий склад КП «БВАК», і в першу чергу аеродромна служба підприємства, були зорієнтовані на вирішення цього надскладного завдання, що містило в собі не тільки виконання сертифікаційних вимог, а й подолання спротиву особливому порядку здійснення діяльності на землях приаеродромних територій. Щодо сертифікаційних вимог, то в існуючій інфраструктурі необхідно було додатково виконати:

 

  • ремонт бетонного покриття злітно-посадкової смуги довжиною 2500м;
  • нанесення розмітки ЗПС, на що потрібно майже 4 тонни фарби;
  • ремонт і комплектність аеродромної і протипожежної техніки;
  • обладнання аеродрому додатковими метеоприладами;
  • здійснення інженерно-геодезичних робіт з метою забезпечення безпеки польотів в радіусі 50 км;
  • засвідчення виконаних робіт сертифікаційною комісією Державіаслужби України.

Щодо виконання вимог чинного законодавства України з питань особливого порядку здійснення діяльності на приаеродромних територіях – протидіємо порушникам та маємо надію, що оновлення та реформування органів влади, яке розпочалося в Україні, дозволить нарешті навести лад в зазначеній сфері їх діяльності, що надасть аеродрому можливість безпечно працювати та розвиватися.

Вирішення вищезазначених питань лягло в значній мірі на аеродромну службу, де переплітаються інтереси інших підрозділів підприємства. Доводилося враховувати і збалансовувати вимоги щодо обслуговування ними польотів повітряних суден. Завдяки злагодженій роботі та майстерності фахівців, аеродромна служба з поставленими завданнями з честю впоралася.

Здавалося б, підприємство, яке створене на виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України і є носієм державних інтересів, працює рентабельно та своєчасно платить податки, повинно всіляко підтримуватись у своїй роботі, але заважають йому не тільки розвиватися, а й існувати різноманітні приватні інтереси.

 

Та колектив КП «БВАК» достатньо мав сил для виконання поставленого завдання. За рахунок взаємодії між підрозділами, наполегливості та цілеспрямованості особового складу, витрат на приведення аеродрому до стану вимог чинного законодавства, був досягнутий позитивний результат: комунальному підприємству «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» Державіаслужбою України 9 червня 2015 року був виданий Сертифікат, в якому вказано, що аеродром «Біла Церква» відповідає вимогам законодавства України про цивільну авіацію і придатний для експлуатації повітряних суден.

Це чергова перемога КП «БВАК», яка дає можливість йому успішно працювати на всіх напрямках у найближчі три роки, тим самим зберігаючи робочі місця на підприємстві та фірмах, а також підтверджуючи дороге нам звання «Біла Церква – авіаційне місто».

Начальник аеродромної служби КП «БВАК»

Л. Славнова