м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Коментар директора КП "БВАК" Сергія Кандаурова щодо можливості приймати пасажирські перевезення за системою лоукостів на аеродромі "Біла Церква"

23.03.2017

 

Коментар директора КП "БВАК" Сергія Кандаурова на матеріал, оприлюднений на сайті DELO.UA  "Как Житомир или Белая Церковь могут стать альтернативой Киеву для Ryanair"

 

  В Україні працює ряд лоукостерів: WizzAir (Угорщина), Pegasus (Туреччина), FlyDybai (ОАЕ), Vueling (Іспанія) і т.д.

Крім того, Ryanair вів переговори з аеропортами "Жуляни" та Львовом. Як відомо, з другим вдалося домовитись, а от з першим не змогли.

 

 Нещодавно інформаційний ресурс "Дело.ua" надрукував статтю, у якій розглядається можливість прийому літаків лоукостера Ryanair на території КП "БВАК". Аналізуючи матеріал "Как Житомир или Белая Церковь могут стать альтернативой Киеву для Ryanair", це дає нам кілька позитивних сигналів:

- Відомі міжнародні авіакомпанії починають рух щодо освоєння українського ринку дешевих пасажирських перевезень, що саме по собі дає підстави сподіватися, що Україна перестане бути білою плямою на світовій мапі авіаційних шляхів;*


- Очевидно, настає час для «дрібних авіапідприємств аутсайдерів», яким було не дотягнутися до можливостей «Борисполя»;


- Швидко запропонувати іноземній авіакомпанії прийнятну альтернативу, окрім центрального аеропорту країни "Бориспіль" Мінінфраструктури не може. А це штовхає до усвідомлення того, що інфраструктура авіаперевезень України не розвивалась, тож настав час її таки розвивати;

- Очевидно, що існуючим «монстрам авіаперевезень» не надто хочеться руйнувати налагоджену структуру роботи з клієнтами і втрачати свої прибутки (як каже автор, за підсумками 2016 року аэропорт «Бориспіль» показав прибуток 1,2 млрд грн.) через бажання Мінінфраструктури завести іноземного лоукостера на ринок пасажирських перевезень України.

 

  Автор статті не надто добре володіє технічними характеристиками аеродромів у Житомирі та Білій Церкві, але це й не важливо. Важливо те, що він пропонує державі звернути увагу на аеродроми, які ще не вмерли і чекають на до себе уваги з боку держави. І за це йому наша вдячність.

 

  Насправді дуже багато успішних рецептів розвитку регіональних аеропортів на прикладі Польщі, Литви та інших західних країн реалізація яких, за умови політичної волі, спрощення формальностей та належного фінансування дали потужний поштовх для розвитку громад.

 

   Ми готові вести діалог з будь-якою авіакомпанією, яка готова запропонувати низькі тарифи на польоти і потребує менших розцінок на аеропортові послуги, ніж у Борисполя і Жулян.

 

  Щоб реалізувати політику залучення закордонних кампаній – лоукостерів, комунальному підприємству Білоцерківської міської ради «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» необхідно:

 

-  Завершити розробку та затвердити стратегію розвитку підприємства з урахуванням перспектив розвитку галузі;


- Вирішити питання з відкриттям пункту пропуску через державний кордон;


- Провести реконструкцію ЗПС, встановити світлосигнальне і радіотехнічне обладнання для забезпечення ІІ категорії посадки ІКАО.


- Пройти процедуру отримання міжнародного статусу аеропорту:


- Розбудувати інфраструктуру аеропорту (пасажирської, вантажної та ремонтної складової).


- Здійснити благоустрій під'їзних шляхів.

 

  Вцілому, це позитивна подача з боку діючих успішних аеропортів України на аутсайдерів повітряних перевезень, які з останніх сил намагаються утриматися в переліку поки що аеродромів, а не скотитися до категорії «Злітно-посадкові майданчики», або навіть «землі перспективної забудови».

 

*Оперативна статистична інформація щодо основних показників діяльності авіаційної галузі за січень-лютий 2017 року

За січень-лютий 2017 року обсяги пасажирських перевезень українських авіакомпаній зросли порівняно з відповідним періодом 2016 року на 51,9% та склали 1235,2 тис. осіб, у т.ч. міжнародні - на 55,2% та склали 1105,8 тис. осіб. Пасажиропотоки через аеропорти України збільшились на 37,4% та становили 1948,7 тис. осіб, у т.ч. у міжнародному сполученні – на 39,3% та становили 1687 тис. осіб. Упродовж січня-лютого 2017 року українськими авіакомпаніями виконано 12,3 тис. комерційних рейсів (зростання порівняно з відповідним періодом 2016 року – на 26,9%), у т.ч. міжнародних – 10,4 тис. рейсів (зростання – на 27,2%).