м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Мала авіація великих перспектив

04.04.2017

  Незабутні враження від повітряних мандрівок над Білою Церквою, отримання безцінного досвіду керуванням літаком, розвиток малої авіації та реалізація конструкторських ідей - це ще не повний перелік надбань, якими пишається аероклуб "Пілот", що успішно діє в м. Біла Церква на базі місцевого аеродрому.

 

 Аероклуб був заснований у 2000 році. У його витоках стояли такі відомі авіалюбителі міста, як Андрій Дрофа, Костянтин Бричка та Ігор Дроб'язко. Завдяки їхній наполегливості, ентузіазму, відданості небу нині громадська організація "Пілот" вважається однією з кращих серед аероклубів легкомоторної авіації України.

 

   На сьогодні кількість членів аероклубу становить 35 пілотів, які є власниками невеликих літаків.

 

  "Зараз в ангарах аероклубу розміщено понад 40 малих повітряних суден. Переважно це моделі  авіації загального призначення: Piper 28-140, Cessna 172, Ан-2, Як-52, Як-55 та інші, - розповідає президент ГО аероклуб "Пілот" Володимир Присяжнюк. - До того ж, у нас є спеціалісти, котрі з американських кіт-наборів вже зібрали 5 літаків, один гелікоптер, а нині триває робота ще над створенням двох подібних ПС. Зауважу, що поруч з аероклубом побудовані два ангари, де планується збирати авіаційні прибори, а в перспективі - й легкомоторні літаки".

 

 За словами Володимира  Костянтиновича, розвиток та функціонування аероклубу "Пілот" напряму залежить від роботи аеродрому "Біла Церква". Завдяки тому, що КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" з 2003 року підтверджує сертифікат відповідності аеродрому, згідно з укладеним договором аероклуб має змогу системно та безперебійно використовувати злітно-посадкову смугу  під час виконання польотів легкомоторної авіації.

 

 Важливо відзначити і особливу гордість даного аероклубу. Саме на його базі тренується Збірна України з літакового спорту по аеробатиці. Місцевий аеродром ідеально підходить пілотам-спортсменам, майстрам спорту міжнародного класу, неодноразовим призерам чемпіонату світу та Європи для проведення тренувань та відточування своєї майстерності задля гідного представлення національної команди на світовій авіаарені.

 

  "Мрію, щоб  Збірна України по аеробатиці стала чемпіоном світу. В минулому році на таких змаганнях у Польщі ми посіли четверте місце. Хоча в попередні роки Національна збірна переважно здобувала бронзу. У нас є ідея, за яку ми боремось, якій віддаємо час, знання, сили та кошти. Аеробатика - дуже рідкісний вид спорту. Загалом у світі нею займається близько 10 тис. людей. В Україні таких ентузіастів можна нарахувати не більше 30 чоловік," - говорить Президент аероклубу "Пілот" під час проведення екскурсії по ангарах малої авіації. 

 

  Наразі на базі аеродрому "Біла Церква" діють дві повноцінні авіашколи. Незабаром планується відкриття ще й третьої, яка також підхопить естафету якісного практичного навчання льотчиків професійно керувати "залізними птахами".

 

 Сприятливі умови для малої авіації Білої Церкви дозволяють нам з впевненістю говорити, що тренувальна база для молодих пілотів тут набагато краща, ніж на інших аеродромах. Довжина злітно-посадкової смуги сягає 2500 м, що дозволяє літати всім типам повітряних суден.   

 

 "Аероклуб "Пілот" - кузня, де кується авіаційне майбутнє країни. Фактично в Україні є лише один вуз, який готує пілотів - це Харківський університет Повітряних сил. У Кропивницького є льотна академія, але у неї немає літаків для льотної підготовки. Тому навчальний заклад змушений укладати договір з аероклубами, де майбутні пілоти й проходять підготовку. Насправді це парадокси, але вони існують. Як заступник голови Наглядової Ради НАУ неодноразово порушував дане питання, але, на превеликий жаль, держава поки що не поспішає дбати про авіаційну перспективу майбутнього", - наголосив авторитетний та шанований пілот з багаторічним стажем, Президент аероклубу "Пілот" Володимир Присяжнюк.