м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Мешканці мікрорайону Гайок вимагатимуть залишити їх масив в адміністративних межах Білої Церкви. "БВАК" - також

28.03.2018

  Концепція створення об'єднаних територіальних громад у рамках впровадження децентралізації покликана об'єднати села України у великі громади, щоб передати таким утворенням широку фінансову та управлінську автономію. Здавалось би, ідея виправдана часом. Однак, у процесі її практичної реалізації на місцях виникає багато протиріч, в тому числі, що стосуються адміністративних меж.

 

   З подібною проблематикою нині зіштовхнулась Біла Церква, частину території якої, а саме мікрорайон Гайок разом із цілісним майновим комплексом "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (БВАК), хоче собі "відтяти" Фурсівська об'єднана територіальна громада (ОТГ). Аби вчасно поінформувати мешканців Гайка про таку ситуацію та обговорити подальші кроки у вирішенні даного питання, депутат Білоцерківської міської ради Андрій Король ініціював зібрання.

 

  Для конструктивного діалогу на зустріч були запрошені народний депутат України Хвича Мепаришвілі, директор КП БМР "БВАК" Сергій Кандауров, керуючий справами виконавчого комітету БМР Сергій Постівий, начальник відділу інформаційних ресурсів та зв'язків з громадськістю БМР Олег Турій та заступник директора КП БМР "Агенція стратегічного розвитку" Оксана Сахарова.

 

    За словами Андрія Короля, мікрорайон Гайок був створений навколо діяльності Авіаремонтного заводу, тому ці два поняття не можуть бути роз'єднані. Сьогодні ж Фурсівська ОТГ претендує на територію Авіаційного комплексу, як перспективного об'єкта для власного розвитку та отримання податків. Натомість обслуговування житлового масиву прагне перекласти на плечі міста. "Недопустимо, аби громада Фурсів, яка налічує 2500 осіб, ігнорувала волю 5-ти тисячного населення Гайка. Ми не можемо сьогодні працювати над створенням добробуту цієї частини міста, оскільки знаходимось поза адміністративними межами Білої Церкви", - наголосив депутат міської ради.

 

  З юридичної точки зору дану проблематику проаналізував Сергій Постівий. Він зазначив, що в 1995-1996 рр. міські та сільські ради на власний розсуд визначали межі населених пунктів. Станом на сьогодні фактична територія міста становить 6500 га, але згідно з адміністративною картою вона складає лише 3500 га. Інші 3 000 га землі міста шматками числяться за Шкарівською та Фурсівською сільськими радами, враховуючи, що обслуговування житлових масивів здійснює Біла Церква. Згідно з Генеральним планом Білої Церкви, узгодженим з областю, територія Гайка та "БВАКу" віднесена до адміністративних кордонів міста.   

  Піддав сумніву доцільності та спроможності Фурсівської ОТГ забезпечити повноцінне функціонування житлового масиву Гайок з усією інфраструктурою та комунікаціями народний депутат Хвича Мепаришвілі. За його словами, місто повинно мати можливість розвиватись, зокрема створити міжнародний аеропорт на базі КП "БВАК". Це підприємство функціонує також як і технопарк, даючи роботу понад 1500 жителям міста та району. "Гроші потрібно не тільки брати, але і вкладати, щоб працювала вся система", - сказав депутат ВРУ.

 

   Акцентуючи увагу присутніх на тому, що Авіаційний комплекс обрав шлях розвитку створення на своїй базі Міжнародного аеропорту, директор КП БМР "БВАК" Сергій Кандауров окреслив можливості продовження 90-річної історії авіаційних традицій підприємства та Гайка. На його глибоке переконання, аеропорту в Білій Церкві бути. Це дозволить молоді мати високопрофесійну роботу, розвивати власне місто та наповнювати його бюджет.

 

   У своєму виступі Сергій Кандауров зупинився на вигідному географічному розташуванні аеропорту "Біла Церква", технічних характеристиках злітно-посадкової смуги, яка здатна приймати сучасні літаки після проведення її модернізації та реконструкції, а також переваги для міста та району в грошовому та робочому еквіваленті після відкриття аеропорту.

 

    Варто зазначити, що мешканці мікрорайону Гайок однозначно підтримали таку стратегічну перспективу та висловили готовність долучитися до вирішення питання щодо відстоювання свого законного права залишитись разом із КП БМР "БВАК" в адміністративних межах Білої Церкви. Для цього буде створено орган самоорганізації населення жителів мікрорайону Гайок, який матиме юридично-правову базу у відстоюванні інтересів громади.

 

   По закінченню обговорення всі охочі мали можливість увійти до складу робочої групи, що невдовзі займеться проведенням міжбудинкових зборів, зібранням підписів тощо.