м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Метеоумови впливають на безпечність посадки літаків

24.10.2017

  Минулого тижня практично всю Україну огорнуло туманом. Якраз в один із цих днів планувався виліт транспортного літака Ан-12 авіакомпанії "Україна-Аероальянс" з аеродрому "Біла Церква". У зв'язку з несприятливими погодними умовами виліт даного повітряного судна до міста Чернівці неодноразово переносився.

 

  Утім, коли опівдні туман розсівся і видимість на аеродромі становила 450х500м, а аеропорт "Чернівці" відкрив свої повітряні ворота, диспетчер AFIS КП "БВАК" видав командиру екіпажу судна умови вильоту, після чого літак, заздалегідь зайнявши стартову позицію на аеродромі, зміг вилетіти за вказаним маршрутом.

 

  Так як Авіакомплекс не має можливостей здійснювати на своїй базі дозаправлення паливно-мастильними матеріалами повітряні судна, підприємство уклало договір з авіакомпанією "Австар" про надання таких послуг. Тож напередодні вильоту літак Ан-12 дозаправили паливом. За цим процесом згідно з визначеними нормами пильно стежили аварійно-рятувальна служба та САБ КП "БВАК", забезпечивши контроль на протипожежну безпеку транспортних засобів. 

 

  Варто зазначити, що коли співпадають заплановані авіакомпанією зліт-посадки повітряних суден з аеродрому "Біла Церква" з несприятливими погодними умовами, то комунальне підприємство першочергово керується правилами дотримання безпеки проведення авіаційних операцій на летовищі. І лише за сприятливої погоди видає дозвіл на виконання польотів.

 

  Функцію контролю за метеоумовами у відділі AFIS здійснюють метеорологи та синоптики. Вони контролюють погодні умови на аеродромі за допомогою спеціального метеобладнання, а потім передають дану інформацію до Українського авіаційного метеорологічного центру (УАМЦ), який на основі отриманих метеоданих, даних синоптичних супутників, власного метеобладнання складають прогноз погоди в районі аеродрому на маршруті вильоту літака та безпосередньо в аеропорту посадки. А потім всі ці дані в зворотному зв'язку передаються на аеродром Білої Церкви. Отримавши необхідну інформацію, метеорологи доводять її до екіпажу повітряного судна при вильоті, або за допомогою диспетчера AFIS передають за допомогою авіаційних засобів зв'язку при прильоті літака.