м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

На аеродромі "Біла Церква" пройшли спільні повномасштабні навчання аварійно-рятувальної команди аеродрому, пожежників, медиків та правоохоронців у випадку загорання літака

14.06.2017

  Авіація - найбезпечніший вид транспорту. В цьому переконалось місто Біла Церква, де за 90-річну історію існування авіаційної галузі, на щастя, не трапилось жодних серйозних авіаційних подій. І в першу чергу, це заслуга високопрофесійних пілотів, техніків та спеціалістів аеродрому "Біла Церква" та використанню надійної авіаційної техніки, що експлуатується як в Україні, так і  закордоном, проходячи технічне обслуговування на базі КП "БВАК".

 

  Аби завжди особовий склад аварійно-рятувальної команди (АРК) аеродрому був готовий оперативно відреагувати на будь-які надзвичайні ситуації, потрібно багато практикуватись. Це підтвердили, зокрема, повномасштабні навчання, організовані КП "БВАК" з гасіння умовної пожежі на літаку, де відпрацьовувались скоординовані дії органів управління, сил і засобів м. Біла Церква. Тренування проходили на території КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс".

 

  Окрім аварійно-рятувальної команди аеродрому в навчаннях взяли участь 1-й Державно-пожежний рятувальний загін ГУ ДСНС України у Київській області, представники Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради,  Білоцерківської станції екстреної медичної допомоги, а також інженерно-авіаційні служби трьох авіакомпаній, що здійснюють техобслуговування повітряних суден на базі КП "БВАК": "Cavok Air", ПрАТ "Україна-Аероальянс" та ТОВ "Авіамір".           

 

  За тактичним задумом, під час посадки транспортного літака Ан-12 на 2-му авіадвигуні виникла задимленість та пожежа малої інтенсивності. Командир повітряного судна доповів диспетчеру AFIS про ситуацію на борту літака й розпочав захід на посадку.

 

  Диспетчер AFIS згідно схеми оповіщення оголосив сигнал "Тривога". Підрозділи аварійно-рятувальної команди Авіаційного комплексу за лічені хвилини дісталися до місця аварійної посадки та розташували сили та засоби на аеродромі. Тренування проходили на стоянці біля корпусу 1А.

 

  Коли літак зупинився в межах злітно-посадкової смуги (квадрат №2), до нього прибули вогнеборці 1-го загону ДСНС спільно з аварійно-рятувальною командою аеродрому. За допомогою спецтехніки вони спочатку локалізували осередок умовної пожежі, щоб не допустити подальшого розповсюдження вогню, а згодом остаточно її ліквідували.  

 

  Оперативні дії з ліквідації надзвичайної ситуації на аеродромі "Біла Церква" відбувались одразу в кількох напрямках:

- За легендою, в результаті загорання літака два члени екіпажу отримали травми: один - струс головного мозку, інший - вивих ліктьового суглобу правої кінцівки руки. Лікарі Станції екстреної медичної допомоги оперативно надали потерпілим першу допомогу, а АРК аеродрому транспортувала їх до карети "швидкої". Евакуація екіпажу до медичних закладів не знадобилась.

 

- Поліцейський патруль спільно з Службою авіаційної безпеки КП "БВАК" забезпечили охорону території та місця надзвичайної ситуації, а також доступ до місця події служб, задіяних у навчанні.

 

- Завдяки злагодженим діям пожежно-рятувального підрозділу та інженерно-авіаційної служби вдалося відкрити аварійні люки та рампу вантажного відсіку з метою проникнення в задимлене приміщення літака.

 

  По завершенню першого етапу проведення повномасштабних тренувань на території КП "БВАК" перед присутніми виступив директор Авіаційного комплексу Сергій Кандауров. Він зауважив, що головною метою даного навчання є перевірка готовності аварійно-рятувальної команди аеродрому до спільних дій та ефективної взаємодії з державним пожежно-рятувальним загоном ГУ ДСНС України у Київській області, Білоцерківською станцією екстреної медичної допомоги у разі виникнення авіаційної події на території летовища.

 

  Також Сергій Кандауров відмітив, що для якісного проходження навчання необхідне практичне відпрацювання «Аварійного плану» для усунення на практиці можливих недоліків та виконання окремих дій, що можуть виникнути в реальних аварійних ситуаціях.

 

 

  Не менш важливим став і другий етап спільно-тактичних навчань. Імітуючи загорання двигуна, встановленого на спеціально обладнаному стенді на території майданчика біля літакового корпусу 1А, під яким розміщено деко з паливом, вогнеборці повинні в умовах, наближених до реальних, здійснити одночасне гасіння двигуна та проливання паливних матеріалів. Так, тушіння двигуна здійснювалось за допомогою води, а керасину - піни.

 

  Впродовж дня за цими практичними заняттями пильно спостерігав державний інспектор з нагляду за безпекою авіації Державіаслужби України Шлапацький О.М.

У частині підведення підсумків навчань він висловив зауваження та пропозиції щодо організації та проведення таких важливих заходів.

Вцілому представник Державіаслужби позитивно оцінив професіоналізм, злагодженість та оперативність усіх залучених служб у ліквідації надзвичайних ситуацій.

 

 Загалом до повномасштабних навчань було залучено понад 45 спеціалістів і 10 одиниць пожежно-рятувальної та спеціальної техніки.

 

  У ході проведення аварійно-рятувальних робіт КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" перевірило справність засобів техніки, готовність та працездатність особового складу АРК та взаємодіючих органів швидко сконсолідувати зусилля задля збереження життя і здоров'я екіпажу повітряного судна, жителів Білої Церкви та району. 

 

Більше фото можна переглянути за посиланням