м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

На аеродромі "Біла Церква" відбулось виїзне засідання робочої групи з відкриття міжнародного пункту пропуску через державний кордон

14.02.2019

  Розбудова авіаційної транспортної інфраструктури в Україні активно триває. Сьогодні авіаційні експерти говорять про створення міжнародного аеропорту "Біла Церква" як незворотний процес, що матиме позитивну ланцюгову реакцію у розвитку регіональних аеропортів держави.  

 

  У перспективі комунальне підприємство "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" стане мультимодальним транспортним вузлом. І перший крок на шляху реалізації - відкриття міжнародного пункту пропуску через державний кордон на аеродромі "Біла Церква".  

 

  У середу, 13 лютого 2019 року, в Білій Церкві відбулось виїзне засідання робочої групи стосовно вивчення та обговорення даного питання. У заході взяли участь представники Міністерства інфраструктури України, Державної прикордонної служби, Державної митної служби, Київської облдержадміністрації, Білоцерківської міської ради, ТОВ "Прогресстех-Україна", ГК "Заммлер", ТОВ "Авіаплан", КП "Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви" та КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс".

 

  Директор КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (КП "БВАК") Сергій Кандауров зазначив, що головною метою зустрічі є налагодження конструктивного діалогу з обговорення напрямів руху, кроків, які першочергово необхідно зробити кожній зі сторін, аби з мінімальною затратою часу

створити умови для відкриття пункту пропуску через кордон на аеродромі. І це завдання номер один на 2019 рік.  

 

  За словами заступника міського голови Володимира Гнатюка, Білоцерківська міська рада докладе всіх зусиль у пришвидшенні цього процесу та сприятиме  вирішенню поточних питань. "На старті ми говоримо про відкриття пункту пропуску через кордон для повітряних суден, що прилітатимуть до Білої Церкви на технічне обслуговування, а згодом - для здійснення вантажних авіаперевезень. Нам важливо розпочати цей процес, що підвищити інвестиційну привабливість цього інфраструктурного об'єкта. Варто зазначити, що підтримка Проекту значуща, як зі сторони Мінінфраструктури, так і Київської облдержадміністрації", - зауважив заступник міського голови.

 

  У ході робочого засідання проектна організація ТОВ "Прогресстех-Україна" представили на розгляд учасників ескіз попереднього розміщення приміщень та будівель під пункт пропуску. Представники Держприкордонслужби та Державної митної служби внесли свої пропозиції та зауваження, а також домовились надати більш детальні технічні умови проектантам з метою внесення змін.

  Крім того, фахівці здійснили безпосередній огляд приміщень, де планується постійна дислокація прикордонного загону та митної служби.

 

  В.о. директора Офісу підтримки реформ Мінінфраструктури Ірина Кошель акцентувала увагу, що Міністерство дуже зацікавлене в розвитку аеропорту в Білій Церкві для запуску карго-перевезень. "Першочерговим завданням цього Проекту є відкриття пункту пропуску через державний кордон та отримання міжнародного статусу. Ми готові надавати сприяння та беремо на себе відповідальність клопотати перед Кабінетом Міністрів про отримання відповідної постанови після проходження всіх погоджувальних процедур у центральних органах виконавчої влади", - наголосила Ірина Володимирівна.

 

  Наразі відсутність пункту пропуску через кордон суттєво обмежує розвиток КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", адже аеродром "Біла Церква" значиться тільки на вітчизняній мапі. Про це заявив авіаційний експерт ТОВ "Авіаплан" Євген Трескунов. "Наявність пункту пропуску дозволить аеродрому вже сьогодні обслуговувати рейси ще до початку великих інвестицій в реконструкцію аеродрому, - каже Є. Трескунов. - Ті літаки, що прибувають в Білу Церкву на технічне обслуговування, зараз змушені проходити прикордонні та митні процедури в інших аеропортах країни. У 2018 році КП "БВАК" забезпечило здійснення 73 авіаційні операції. Це при тому, що 10 базових авіакомпаній підтвердили готовність збільшення своїх можливостей за умови  оптимізації витрат на додаткові зліт-посадки. За нашими прогнозами, пункт пропуску дозволить наростити нинішні  показники мінімум на 50%, тобто на перший період це складатиме 100-120 злітно-посадкових операцій лише повітряних суден, що приходитимуть сюди на ремонт".

 

  Відкриття пункту пропуску через кордон на аеродромі "Біла Церква" охопить три ключові категорії (пріоритетні напрямки):

  • Повітряні судна, що прилітатимуть на ТОіР;
  • Обслуговування cargo-перевезень та окремі вантажні чартерні рейси. Аби авіакомпанії не робили пустих перельотів, вони можуть  експортувати чи імпортувати певні вантажі з/до Білої Церкви. Такий попит є серед білоцерківських підприємств та у регіоні.
  • Обслуговування авіації загального призначення. Щороку в Україні зростає кількість власників приватних літаків. Але проходження відповідних процедур у великих аеропортах дорого та займає багато часу, тож аеропорт "Біла Церква" може стати успішною для них альтернативою.

 

  У такому аспекті міжнародний пункт пропуску через державний кордон на аеродромі "Біла Церква" може діяти в найближчі кілька років.

 

  По результатах  технічної зустрічі між сторонами були досягнуті домовленості, узгоджено план дій, а також намічені терміни та етапи підготовки документації тощо.