м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

На шляху до аеропорту - інтерв'ю з директором аеродрому Білої Церкви Сергієм Кандауровим

07.02.2018

  Комунальне підприємство "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (КП "БВАК") створено у 2000 році на базі державного підприємства Міністерства оборони України "Білоцерківський авіаремонтний завод" на виконання урядового Розпорядження.

 

   Раніше це підприємство славилось на увесь Радянський Союз передовими технологіями, кадровим потенціалом і потужною авіатехнікою. Сьогодні ж Авіаційний комплекс хоч і з меншими об'ємами, але продовжує  успішно працювати та зберігати визначні авіаційні традиції з ремонту та модернізації  літаків Іл-76, Ан-12 та ін.

 

   Що вже вдалося зробити на шляху досягнення стратегічної мети - створення Аеропорту, та які плани на 2018 рік ставить перед собою авіапідприємство ми розпитали у директора КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" Сергія Кандаурова.    

 

- Сергію Миколайовичу, вже понад півтора року Ви очолюєте "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс". Неодноразово з Ваших вуст звучала інформація про можливість відкриття на базі аеродрому Білої Церкви міжнародного аеропорту. Чи дійсно підприємство готове реалізувати цю ідеї?  

 

- "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" і аеропорт, до якого ми прагнемо, є об'єктами особливо важливого значення, що виходять за межі окремо взятого міста, району чи навіть області.

 

   Наразі питання налагодження партнерства у вирішені основних стратегічних та тактичних завдань по будівництву і розвитку Авіаційного комплексу повинні вирішуватись виключно в кооперації місцевих органів влади: міської, районної та обласної рад. Саме від скоординованості дій, їх єдиного бачення стратегії розвитку авіагалузі в Білій Церкві залежить не тільки успіх реалізації поставленого завдання - побудувати аеропорт, але і знайти консенсус в уникненні можливих конфліктів, пов'язаних із забезпеченням людей правом на володіння господарськими об'єктами. Тобто мова йде про знаходження балансу інтересів між державою-суспільством-людиною.

 

   Саме на цих акцентах проводилось дослідження потенціалу залучення авіаційних перевезень безпосередньо до Білої Церкви, а також триває розробка відповідної стратегії з розбудови міжнародного аеропорту на базі КП "БВАК", яка й визначатиме пріоритетні заходи як для місцевої влади, так і для громади – головного "бенефіціара" такого амбітного проекту. Тож про наше бачення та пріоритети ми будемо постійно інформувати громаду та поетапно залучатимемо її до спільної реалізації наших намірів.

 

- В нинішніх реаліях говорити про можливість належного фінансування аеродрому "Біла Церква" з бюджетів різних рівнів було б некоректно. Більш вірогідним стає пошук іноземного інвестора, який би зацікавився летовищем у Білій Церкві та зміг розгледіти в ньому комерційний інтерес. На Вашу думку, який з цих варіантів міг би бути найбільш оптимальним для Авіакомплексу? 

 

- Успіх залучення інвестицій, про які так часто люблять говорити, переважно залежить від власника того чи іншого об'єкту, його спроможності та бажання самому вкладати кошти у розвиток підприємства. Без цього жоден інвестор не прийде сюди, тому що не матиме гарантій зі збереження власних капіталовкладень. І навпаки, коли він побачить стратегічність партнерства між усіма гілками влади, то чекати на результат довго не доведеться.   

 

  Завдяки загальнодержавній політиці з децентралізації значна кількість територіальних громад, як власників більшості аеропортів України, вже зрозуміла важливість початкового інвестування власних коштів в авіаційні об'єкти. Зокрема, за 2016-2017 рр. суттєві капіталовкладення з місцевих бюджетів здійснено в аеропорти міст Вінниця, Запоріжжя, Миколаїв, Рівне, Чернівці, Херсон та ін. Звичайно, можливості в кожному місті чи регіоні неоднакові, але ми говоримо про десятки мільйонів гривень в окремо взятому випадку. Переважно кошти громад використовуються на проектно-кошторисну документацію (2-3 млн грн.), модернізацію чи будівництво міжнародних пасажирських терміналів (10-150 млн грн.), реконструкцію злітно-посадкових смуг (30 млн грн. і більше), закупівлю спеціалізованої техніки (4-30 млн грн.) тощо.

 

  У даному випадку Біла Церква не повинна бути винятком. Білоцерківський аеродром має унікальну конфігурацію, вигідне географічне розташування та можливості для залучення іноземних інвестицій у розширення національної транспортної інфраструктури. Саме такий стратегічний підхід допоможе місту суттєво розвиватись. 

 

- В чому полягає особливість інвестиційної привабливості Авіаційного комплексу? Які фактори діяльності підприємства можуть вплинути на зацікавленість бізнес-середовища користуватись цим аеропортом?

 

- Насправді розвиток будь-якого аеропорту залежить від двох серйозних компонентів: ведення авіаційної та неавіаційної діяльності. Проте, без розвитку авіації залучення суміжних видів неавіаційної діяльності буде маловірогідним. Наразі КП "БВАК" вже працює за принципом "єдиного котла", отримуючи прибуток із зазначених джерел надходжень у співвідношенні 60х40%.

 

  Міністерство економічного розвитку та торгівлі навіть включило КП "БВАК" до переліку незареєстрованих, але діючих індустріальних парків України. Наразі на території нашого проммайданчика здійснюють господарську діяльність понад 55 підприємств малого та середнього бізнесу, орендуючи значну частину як окремих приміщень, так і будівель в цілому.

 

  Разом з цим, у найближчій перспективі ми плануємо розширити перелік суміжних послуг для стимулювання авіаційного напрямку. Зокрема, розглядаються: готельно-ресторанний бізнес, розширення географії наземних транспортних перевезень, вантажно-логістичний комплекс,  спільні проекти з Агенцією стратегічного розвитку та туристичним кластером Білої Церкви із підвищення привабливості міста для міжнародного та внутрішнього в'їзного туризму.

 

  З організацією та відкриттям міжнародного аеропорту в Білій Церкві місто матиме нові робочі місця, позитивний імідж, розвинену інфраструктуру, що в сукупності прискорить динаміку зросту соціально-економічного життя тощо.

  Наведу приклад, якби в Борисполі не було державного аеропорту, то місто навряд чи досягло б таких високих соціальних стандартів та економічного прогресу.

 

   За розрахунками експертів, які працюють над розробленням стратегії розвитку нашого аеропорту, якщо нам вдасться залучити принаймні один щоденний міжнародний рейс "лоу-кост" авіакомпанії на літаку Боїнг В737-800 чи Еірбас А320, це вже створить пасажиропотік до 120 тисяч осіб на рік та вантажопотік до 1000 т на рік (за умови наявної інфраструктури в аеропорту). За методологією розрахунку економічного впливу аеропорту, яка  рекомендована для застосування Міжнародною радою аеропортів Європи (ACI Europe), навіть такі обсяги авіаперевезень дозволять сукупно створити понад 2600 робочих місць та зробити внесок у ВВП майже 27 млн євро.   

 

- Повернімось до обговорення основного профілю діяльності Авіаційного комплексу. На Ваш погляд, як повинен розвиватись аеродром "Біла Церква" у 2018 році?  

- Ми є одним з небагатьох комунальних підприємств Білої Церкви, що вирізняється прибутковістю. Основне наше завдання - зберегти  авіаційний профіль та наростити потужності у відповідності до стратегії розвитку КП "БВАК".  Ми хочемо запропонувати місту політику, яка зафіксує параметри розвитку підприємства та визначатиме сегмент ефективності роботи аеродрому "Біла Церква".  Причому мова йде про розвиток його як аеропорту, оскільки саме міжнародний аеропорт може бути не тільки успішним проектом, але і створює суттєві інвестиційні та туристичні переваги для міста та регіону.

 

  На моє глибоке переконання, ключовими напрямками подальших перспектив аеродрому є:

1. Створення бази для здійснення регулярних пасажирських авіаперевезень;

2. Зважаючи на мультимодальні можливості нашого аеродрому, ми можемо стати потужним вантажно-логістичним  центром;

3. Суттєве розширення ремонтної бази для інших видів літаків, які експлуатуються в Україні.

 

   На першому етапі ми можемо говорити про повітряні судна вітчизняних авіакомпаній, що здійснюють вантажні перевезення на літаках Ан-12, Іл-76 тощо. Нині декілька країн серйозно потребують якісних та ефективних центрів технічного обслуговування та ремонту, де б здійснювався повний комплекс усіх ремонтних робіт на такій авіатехніці.

 

  Але зважаючи на те, що Біла Церква вже 90 років забезпечує обслуговування, ремонт та модернізацію літаків та має величезний кадровий потенціал, вже на другому етапі ми плануємо розширити цей напрямок з метою впровадженням сучасних технологій для обслуговування повітряних суден західного виробництва.

 

- Хто ж є потенційними клієнтами аеропорту "Біла Церква"? 

- Кожен з окреслених вище напрямів (пасажирський, вантажний чи ремонтний) надає необмежені можливості підприємцям освоювати нові ринки та здійснювати підприємницьку діяльність.

 

  Під час підготовки стратегії розвитку КП "БВАК" було досліджено, що найбільш зацікавленим у відкритті аеропорту в Білій Церкві став готельно-ресторанний бізнес – тобто туристичний кластер. 

 

  До того ж, місто офіційно заявило про створення туристичного кластера. Важко переоцінити важливість тісної співпраці між нами. Безсумнівно, наявність аеропорту збільшує можливості туристичної галузі.

 

  Будівництво вантажного термінала, проведення високоякісних робіт з обслуговування авіаційної техніки, збільшення кількості стоянок під базування літаків VIP-категорії, організація ділових поїздок - також відіграють важливу роль у зростанні частки бізнес-туризму в площині залучення інвестиційних коштів у місто. 

 

- Київщина - сільськогосподарський регіон. Багато аграріїв експортують свою продукцію за кордон. Чи є і в цій галузі попит на авіаційні перевезення?

- У нашому місті як і в усьому регіоні є багато потужних підприємств, котрі змогли б використати майданчик аеропорту під розширення свого бізнесу. Зокрема, налагодити співпрацю з міжнародними компаніями, розвивати міжконтинентальну торгівлю, логістику, доставляти вирощену продукцію за досить короткий час тощо. Тож перспектив багато, головне, аби була політична воля та бажання влади зробити свій вагомий внесок у розвиток аеропорту.

 

  Зазначу, одним із сучасних напрямків розвитку в цій галузі на заміну використання морально застарілих Ан-2 для обробки полів є впровадження дронів. Крім того, сьогодні активно ведуться розробки вантажних дронів для доставки пошти чи вантажів "від дверей до дверей". І наше підприємство готове проводити тестове випробування та удосконалення вантажних дронів для розробників та майбутніх клієнтів цих сучасних технологій.  

 

- В умовах економічної та політичної нестабільності в Україні багато наших співвітчизників виїжджають закордон, шукаючи можливість реалізувати свій трудовий потенціал. Якби в Білій Церкві був би аеропорт, то як би це вплинуло на міграційну політику міста та області?

- Насправді питання створення нових робочих місць є ключовим викликом для будь-якої влади. Чим більше пропозицій на ринку праці, тим ефективнішими стають дії влади, а місто отримує від цього перспективу розвивати соціально-економічний сектор і збільшувати рівень заробітної плати. 

 

  До того ж, специфіка авіаційних підприємств полягає в тому, що до робочого процесу залучаються як високопрофільні, так і некваліфіковані спеціалісти. Але в будь-якому випадку кожен співробітник повинен мати фахові знання, кваліфікацію, підготовку, сертифікацію тощо. Ми зацікавлені провести кардинальні зміни в кадровій політиці, аби заохотити молодь працювати у нас. Як ми зазначили раніше – робота міжнародного аеропорту в Білій Церкві буде створювати додатково робочі місця і в інших галузях.

 

  За даними, які дослідили наші експерти при оцінці можливостей розвитку авіаперевезень в Білій Церкві, наш район має суттєвий потенціал для в’їзного та виїзного туризму. Зокрема, за 12 місяців з вересня 2016 року по серпень 2017 р. Білоцерківський район відвідало понад 150 тисяч іноземних туристів з 81 країни світу. Переважна їх частина - це країни, з якими є авіаційне сполучення. Окрім того, мешканці нашого району за той же період здійснили понад 130 тис. індивідуальних подорожей до 138 країн світу. Для аеропорту чи авіакомпанії ці потоки треба збільшити вдвічі, оскільки кожен турист подорожує в обидві сторони. Тож тільки по Білоцерківському району річний міжнародний туристичний потенціал (в’їзд та виїзд) для завантаження свого міжнародного аеропорту сягатиме понад 560 тисяч пасажирів!

 

- На базі аеродрому "Біла Церква" вже 18 років успішно функціонує аероклуб "Пілот". Як розвивається мала авіація та які у неї подальші перспективи?

- Мало хто знає, але на базі аеродрому"Біла Церква" тренується Національна збірна України по вищому пілотажу. Наші спортсмени на рівні з кращими країнами світу виборюють перші призові місця на міжнародних змаганнях та чемпіонатах.

 

  Це загальносвітова практика розвивати на базі регіональних аеропортів малу авіацію. З кожним роком країни Європи, Америки та Азії поступово багатіють, і люди купують не лише коштовні автомобілі, але й цілком пристойну авіатехніку з метою оперативного вирішення бізнес-справ.

 

  В Україні спостерігається аналогічна тенденція. Так, у нас збільшуються не тільки обсяги діяльності льотної школи "АВІАТОР", що діє на базі КП "БВАК", але й зростає кількість приватних власників малих літаків, які зацікавлені в безпечному  зберіганні та зручному розташуванні їх малих повітряних суден. Аеродром "Біла  Церква" може стати практичним майданчиком для базування багатьох літаків загального призначення через близькість до столиці та траси Київ-Одеса. А згодом наш центр зможе запропонувати і технічне обслуговування та ремонт малих літаків.

 

- Окресліть основні проблеми "Білоцерківського вантажного авіаційного комплексу" в досягненні поставлених цілей?

- Перша і одна з найбільших проблем - питання права власності. У 2000 році територіальна громада Білої Церкви створила комунальне підприємство "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", на балансі якого знаходиться аеродром "Біла Церква", внаслідок проведення конверсії військових стратегічних авіаційних об'єктів. Підприємство у своїх статутних документах значиться як цілісний майновий комплекс. Однак, у свій час частина колишнього військового аеродрому так і не була передана у власність КП "БВАК", а частина магістральних руліжних доріжок з 22 літаковими стоянками залишилась у власності Міністерства оборони.     

 

  Сьогодні ми прагнемо привести в єдиний господарський комплекс приміщення і землі через їх узаконення.

 

  Доленосним питанням залишається захист приаеродромної території від розпайовування та забудови. Жоден аеропорт не може нормально функціонувати без чітко встановлених відносин між приватними, комунальними чи державними суб'єктами цих територій. Добросусідство та перспективність розвитку нашого авіапідприємства залежить від знаходження компромісу та балансу інтересів.  

 

  Щороку критично важливим питанням постає фінансування аеродрому з міського бюджету.

 

  Альтернативою цьому також може бути створення фонду розвитку аеропорту Білої Церкви, що покликаний залучати з різних джерел кошти на модернізацію нашого підприємства.

 

  Звісно ж, існує ряд інших важливих питань, таких як земля, фінанси, кадрове забезпечення, пошук реального інвестора, інформаційна підтримка тощо, над якими потрібно ще багато працювати.

 

  Сподіваюсь, що незабаром представлена Стратегія розвитку КП "БВАК" стане потужним флагманом перспектив для Білої Церкви, що дозволить місту впроваджувати сучасні технології, розвивати реальний сектор економіки та розширювати інвестиційні можливості.

 

   Заявивши про себе на міжнародній авіаційній карті, Біла Церква відкриється світові та швидко глобалізується у високі стандарти життя.

 

Спілкувалась Катерина Головіна