м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Національний авіаційний університет використовуватиме аеродром "Біла Церква" під випробування безпілотних літальних апаратів

21.01.2019

  Національний авіаційний університет планує використовувати аеродром "Біла Церква" як базовий майданчик для проведення випробувань безпілотних авіаційних систем та виконання науково-виробничих робіт у сфері безпілотних авіаційних комплексів. Про це йшла мова під час зустрічі проректора з наукової роботи Національного авіаційного університету (НАУ) Володимира Харченка та заступника директора КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" Олександра Пасічника, що відбулась 17 січня 2019 року в м. Біла Церква.

 

  За словами Володимира Харченка, вже багато років НАУ розробляє безпілотну техніку, безпілотні авіаційні системи та безпілотні повітряні судна або дистанційно керовані повітряні судна. Нині безпілотна авіація є найбільш перспективною у світі.

 

  "Якщо звернути увагу, як концептуально визначений розвиток авіації в США, то в основному він зорієнтований на безпілотній авіації. Досить гарні успіхи в цьому напрямку має наш університет. Вже розроблено 7 типів безпілотних авіаційних систем з електродвигунами та поршневими двигунами. Наступним кроком є розробка стратосферних безпілотних авіаційних систем з метою забезпечення глобальної зони покриття та використання Інтернету без супутника. І робота наших авіаційних спеціалістів у сфері виконання наукових проектів активно триває. Тож невід'ємною складовою цього процесу є випробування безпілотних літальних апаратів," - зазначив проректор Національного авіаційного університету.

 

  Проаналізувавши можливості, стан, умови, завантаженість та інфраструктуру низки аеродромів України, найбільш перспективним для проведення цих видів робіт є Білоцерківський. Також на думку Володимира Харченка, довготривала співпраця НАУ та КП "БВАК" у сфері випробовування "безпілотників" на аеродромі "Біла Церква" показала свою ефективність, тож подальша спільна діяльність є перспективою завтрашнього дня.

 

  Варто зазначити, що одним із видів авіаційної діяльності КП "БВАК", крім забезпечення зліт/посадки повітряних суден типів Ан-12 та Іл-76, а також польотів малої авіації ГО "Аероклуб "Пілот", є використання аеродрому "Біла Церква" співробітниками НАУ для випробування безпілотних літальних апаратів. Впродовж останніх кількох років комунальне підприємство на договірних підставах тісно співпрацює з Національним авіаційним університетом.  

 

  Заступник директора по авіаційній діяльності КП "БВАК" Олександр Пасічник зауважив: "Сьогодні НАУ розширює випуск безпілотних літаків. Завдяки якісній роботі керівництва вишу планується випробування і запуск більш серйозних літальних апаратів, що в майбутньому передбачає їх серійний випуск. Для цього НАУ потрібен аеродром для проведення випробувань. Оскільки ми вже маємо досвід співпраці з університетом, наше підприємство готове допомагати науці у впровадженні сучасних технологій в практичне використання".

 

  У зустрічі також взяли участь: начальник проекту по безпілотним літальним апаратам НАУ Михайло Матійчук та кандидат технічних наук, провідний інженер, конструктор безпілотних апаратів НАУ Олексій Михацький.

 

  Авіаційні фахівці обговорили можливості базування "безпілотників" на аеродромі "Біла Церква", а в перспективі - запуск серійного виробництва, зокрема збирання безпілотних літальних апаратів на базі КП "БВАК". До того ж, підприємство має виробничі потужності (ангар) під авіаційні потреби.

 

  Національний авіаційний університет - кузня високоосвічених і талановитих спеціалістів у сфері авіації. Минулого року провідному навчальному закладу виповнилось 85 років, що є практично ровесником аеродрому "Біла Церква" (90 років). Тож у рамках багаторічної взаємодії між НАУ та КП "БВАК" досягнута домовленість про проведення навчання фахівців за напрямками діяльності: аеродромна служба, пошуково-рятувальна, авіаційної безпеки, орнітологія, безпека авіації, система управління якістю тощо.  

 

   Під час зустрічі представники НАУ відвідали літакові ангари КП "БВАК", аеродром, адміністративно-диспетчерську вежу, стартово-командний пункт, аероклуб "Пілот", де базується мала авіація, а також мали змогу поспілкуватись з колегами-авіаторами стосовно перспектив подальшого розвитку підприємства.

 

  Нагадаємо, КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" спільно з Національним авіаційним університетом та іншими зацікавленими сторонами в цьому році мають намір створити потужний авіаційний кластер, що дозволить нарощувати інновації у сфері обслуговування авіаційної техніки, спільної реалізації стартапів та дронів, що стануть стимулом для зростання академічної та економічної діяльності.