м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Невизначеність з землею обмежує перспективи Авіаційного комплексу. Як вийти з цієї ситуації?

04.11.2016

       

         Відсутність правовстановлюючих документів на землі частини території комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (КП "БВАК") створює суттєві перешкоди на шляху його діяльності та плануванню перспектив розвитку. Інвестиційні ініціативи не матимуть реального підґрунтя для реалізації, доки підприємство не володітиме правом користування земельними  ділянками під своїми об'єктами.

         На сьогоднішній день КП "БВАК" опинилося в патовій ситуації. З одного боку підприємство повинно розвиватись і залучати інвестиції, з іншого - це не реально зробити у зв'язку з відсутністю права на землекористування ділянками під частиною споруд, що складає близько 150 га. Фактично підприємство володіє лише земельним Актом на 91,2 гектара летовища аеродрому. Решта території, а це промисловий майданчик і окремі споруди (37,7 га) та руліжні доріжки і літакові стоянки (більше 100 га) - комунальному підприємству в користування не надані. Тобто ця власність громади Білої Церкви перебуває у "підвішеному" стані без юридично визначеного користувача землі.

        Справа в тому, що у 2011 р. Білоцерківська райдержадміністрація передала у власність сімдесяти шести громадянам земельні ділянки загальною площею 151,1140 га, які розташовані в адміністративних межах Фурсівської сільської ради. Дана земля знаходиться впритул до летовища.

 

Камінь спотикання між КП "БВАК" і чиновниками - земля

         Земельні махінації пов'язані з передачею 151,1140 га приаеродромних земель у приватну власність (Розпорядження №654 від 31.08.2011р. Білоцерківської РДА) спочатку - під ведення особистого селянського господарства, а пізніше (Розпорядження №513 від 19.07.2012р. Білоцерківської РДА) - під ведення індивідуального садівництва. Такі дії були свідомо виконані чиновниками Білоцерківської РДА без погодження з експлуатантом аеродрому і Державіаслужбою України, що того вимагає закон. Не зупинила їх і наявність подання Білоцерківського міськвиконкому, в якому вказані землі запрошуються містом для розміщення об'єктів Центра повітряних вантажних перевезень.

        

Болючим питанням досі залишається і прописка КП "БВАК". При передачі Міністерством оборони України Авіакомплекса в комунальну власність Білої Церкви, він став належати місту, але територіально залишився на землях Фурсівської сільської ради. Тож із затвердженням нового Генерального плану Білої Церкви КП "БВАК" сподівається на ліквідацію такого протиріччя.  

Політична здійсненність

         Як не дивно зазначати, але рушійною силою у відновленні авіаційних потужностей міста можуть стати політична воля та державний інтерес у зміцненні національної безпеки. Вже протягом десятиліть КП "БВАК" не може добитися від обласної та районної адміністрацій дозволу на розробку проекту землеустрою. Багаточисельні звернення підприємства натикаються на спротив чиновників діяти в інтересах держави та міста, аргументуючи наявність різноманітних причин.

         - Попри всі наші зусилля, підприємство не може добитися надання дозволу у владних кабінетах на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у постійне користування земельних ділянок загальною площею 37,7 га із земель запасу Фурсівської сільської ради. На цих землях вже багато років розміщені та експлуатуються наші будівлі та споруди. Але земля під ними - не наша. Мабуть, Білоцерківська РДА планує і надалі без будь-яких погоджень з комунальним підприємством на власний розсуд розподіляти землі Авіаційного комплексу. Перше, що я зробив, коли очолив КП "БВАК" - написав звернення в Генеральну прокуратуру та особисто провів зустріч з обласним прокурором стосовно детального пояснення суті земельних проблем, - констатує директор КП "БВАК" Сергій Кандауров.

         На його думку, якщо райдержадміністрація за підтримки області змінювала цільове призначення земель, то тепер і в її повноваженнях скасувати дані рішення як незаконні. Для цього потрібна та ж політична воля і чітка позиція державної та міської влади щодо подальшого розвитку підприємства.

 

На своїй чужій землі

         Політика попередньої районної влади і відсутність у КП "БВАК" такого союзника, як держава, призвели до ситуації, коли підприємство змушене узгоджувати інтереси аеродрому "Біла Церква" з приватними власниками земель приаеродромної території.

         Чиновницькі зловживання, земельні махінації та бізнес-інтереси взяли КП "БВАК" у заручники, наслідком чого стала втрата підприємством спроможності захистити інтереси держави і самостійно обирати свій напрямок розвитку. У тім, Авіаційний комплекс робить все можливе, аби зберегти діяльність аеродрому "Біла Церква".

         Тільки з вирішенням земельних проблем згідно з чинним законодавством перед КП "БВАК" відкриються нові авіаційні горизонти. Білоцерківці мають навчитися цінувати те, що їм подаровано історією, й нарешті прикласти зусилля у творенні власного авіаційного майбутнього. І це не мрії... а справжні можливості білоцерківської громади.