м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Перспективи розвитку міжнародного аеропорту в Білій Церкві

23.12.2019

  Уже не перший рік ведеться мова про створення міжнародного аеропорту в Білій Церкві. Змінюється керівництво області, держави, але стратегічні плани комунального підприємства БМР «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» залишаються незмінними: створення міжнародного пункту пропуску на базі наявного комплексу. Про позитив для розвитку та перспектив міста можна говорити довго, по суті – це сприятиме кардинальному оновленню й значному розвитку нашого міста.
 
  Про сьогоднішній робочий режим підприємства й чи не є на теперішній період воно збитковим серед комунальних об’єктів Білої Церкви ми розпочали розмову із заступником директора, старшим авіаційним начальником аеродрому Олександром Пасічником.
 
  Він розповів, що станом на сьогодні на аеродромі «Біла Церква» відбулося 80 авіаційних операцій (злети, посадки, обслуговування авіаційних суден). Ідеться про літаки Ан-12, Іл-76, Ан-26, вертольоти Мі-2 тощо. Повітряні судна виконують технічні польоти (приходять вони без вантажів і без пасажирів) та проходять технічний огляд, перевірки фахівцями. Як говориться, СТО – для авіатранспорту. 
 
   Звичайно, це – прибуткова частина для комунального підприємства. А що стосується інших статей доходів, то сюди також входить надання можливостей ГО «Пілот» – для спортивних польотів, тренувань та перебування. Нагадаємо, команда українських спортсменів-пілотів, які активно тренувалися саме на Білоцерківському аеродромі, цього 2019 року забрала найвищі нагороди на профільному міжнародному чемпіонаті в Чехії!
 
   Крім того, комунальне підприємство здає в оренду великогабаритні приміщення, ангари тощо. Забезпечує безперебійну роботу багатьох інших підприємств, які знаходяться на території комплексу (стосується енергоносіїв, водовідведення, охорони). За словами заступника директора, підприємство виходить на самоокупність, не беручи дотацій з бюджету міста. У результаті співпраці з містом воно має можливість на свій розсуд здавати в оренду приміщення та площі, які знаходяться на його території.
 
  До речі, про податки. Чистий фінансовий результат вантажного авіаційного комплексу за 9 місяців цього року становить 794 тисячі гривень. До різних статей бюджету, у тому числі до бюджету міста, за цей період було внесено більше 2 млн грн.
 
   Проводиться спеціальна кадрова політика, яка направлена на оптимізацію колективу, при цьому основний її склад не змінюється вже багато років. Інтелектуальна складова колективу, за словами керівництва, мріє про створення на базі БВАКу так званого мультимодального авіаційного хабу для авіавантажних перевезень. 
 
   Як відомо, не так давно на комунальному підприємстві «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» відбулася зміна керівництва. Наразі керівні обов’язки виконує т.в.о. директора комунального підприємства «БВАК» Юрій Агалієв. До призначення він працював заступником директора, тому розуміє всі процеси та проблематику підприємства, завжди був тісно пов'язаний із життям комплексу. Щодо підсумків 2019 року та перспектив на наступний рік керівник висловився таким чином: «Якщо говорити, чи змінився курс розвитку нашого підприємства, то можемо стверджувати, що ми тримаємо європейський напрямок розвитку, узятий ще кілька років тому. При цьому темпи є такими, що підприємство не є збитковим, немає боргів по зарплаті. Можемо самостійно розвиватися на даному рівні. 
 
   У планах – модернізація наших робочих зон, руліжних доріжок, об’єктів інфраструктури. Але, звичайно, для того щоб зробити якісно вищий крок, щоб зробити з нашого комунального підприємства аеродром вантажного значення, нам необхідно створити «пункт пропуску» через державний кордон. Щоб тут організувати роботу митної служби, прикордонників, фахівців різного авіаційного рівня. І це буде вагома авіаційна складова. Сьогодні ми приймаємо на місяць 3-4 літаки, а якби ми функціонували, скажімо, приблизно як аеропорт «Жуляни», то й рівень прибутків був би значно вищим. Звичайно, вагомий ріст прибутків комплексу автоматично позначається на зростанні  прибутків до міського бюджету. У нас є твердий намір розвиватися в цьому напрямку».
 
   Як стало відомо, нещодавно керівництво Міністерства інфраструктури, Державної прикордонної служби, Державної фіскальної служби та Білоцерківської міської ради погодили передпроектну документацію на відкриття міжнародного пункту пропуску через державний кордон на аеродромі «Біла Церква». 
 
   «З допомогою запуску нового регіонального аеропорту ми змінимо підхід до стратегічного розвитку міста. Створення повноцінного інфраструктурного об'єкта на базі модернізованого комунального підприємства «БВАК» – це те, чого не вистачає місту та бізнесу, – відзначає Юрій Агалієв. – Для нас погодження проектної документації на відкриття міжнародного пункту пропуску є важливим аргументом державної підтримки. Це вагомий знак для потенційних партнерів».
 
   Тож наразі є всі можливості для розбудови на території аеродромного комплексу – потужного транспортного вузла. І це дійсно дозволить Білоцерківщині більш широко розглянути перспективи свого розвитку. У інших країнах через усі перепони намагаються вхопити такий потенційний «джек-пот».
 
   Отже, проект створення міжнародного аеропорту саме в Білій Церкві (де вже є наразі багато складових для вдалої реалізації такого проекту) вже підтриманий у своїй першій стадії на обласному та державному рівнях. Для того щоб до Білої Церкви прийшов потужний інвестор, треба продемонструвати готовність на місцевому рівні створити умови для державно-приватного партнерства. Але для цього необхідна підтримка з боку депутатського корпусу Білоцерківської міської ради, який голосуватиме за бюджетні статті на наступний рік. Виділені кошти допоможуть створити перший значний крок до конструктивних змін БВАКу, що згодом у десятки (а то й сотні!) разів збільшить надходження до міського бюджету та в перспективі може змінити на краще інфраструктуру міста в цілому. Наразі ідеться про виділення містом бюджетних коштів 9,5 млн грн для модернізації аеродрому. (Раніше, як відомо, обговорювався навіть  набагато більший порядок цифр, але кошти виділені не були). 
 
  Тож чи готові до викликів сучасності, чи проявлять міцну волю депутати Білоцерківської міськради, щоб створити у Білій Церкві потужне підприємство з прибутками міжнародного рівня?       

Наталія Вереснева 

газета "Копійка"