м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Політичні амбіції депутатів знову беруть гору над економічним прагматизмом

21.09.2016

На сайті Білоцерківської міської ради зареєстровано проект рішення про позбавлення комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" повноважень здавати в оренду приміщення, що знаходяться на його балансі.

КП "БВАК" вже не вперше опиняється в такій безглуздій ситуації: у 2006 році при зміні політичного вектора в міській раді депутати передали право єдиного орендодавця Управлінню комунальної власності. Це призвело до того, що за період з 2006 по 2010 роки кількість орендарів на території підприємства суттєво зменшилась, а надходження до бюджету різко скоротились - практично втричі. Чим же це викликано?

 

У першу чергу, бюрократичну тяганину в Україні та Білій Церкві зокрема, ще ніхто не відміняв. Управління комунальної власності, що знаходиться в центрі міста, володіло недостатньо повноцінною інформацією про реальний стан приміщень та споруд, розташованих аж у Гайку. Так як кількість пропонованої до оренди приміщень в місті була досить велика, а процедура оренди комунального майна - громіздка та тривала не менше двох місяців, багато орендарів банально відмовлялись від приміщень на території КП "БВАК". Внаслідок проведення такої неефективної політики міський бюджет недоотримав значних фінансових ресурсів.

У 2010 році дана ситуація кардинально змінилась. Депутати міської ради на основі обґрунтованого звернення КП "БВАК" скасували попереднє рішення та дозволили комунальному підприємству самостійно здавати в оренду майно, що не використовується під власні потреби. І ця практика впродовж шести років успішно виконувалась.

 

Економічна доцільність оренди комунального майна

Так, у 2016 році кількість орендарів на території КП "БВАК" становить 54 підприємства. За 8 місяців поточного року дохід від цієї сфери діяльності комунального підприємства склав 2 млн. 285 тис. грн. З цих коштів до державного бюджету було перераховано: ПДВ у сумі 826,2 тис. грн.; до Пенсійного фонду - 604 тис. грн.; військовий збір - 40,7 тис. грн.; податок на прибуток - 106,4 тис. грн.; податок на землю - 115,8 тис. грн.

До міського бюджету Білої Церкви КП "БВАК" направив 474,3 тис. грн. на ПДФО; 93,6 тис. грн. - як частину чистого прибутку, та відрахування до Пенсійного фонду.

Загалом КП "БВАК" проводить прозору та відкриту процедуру зі здачі своїх підприємств в оренду. Щороку комунальне підприємство переукладає договори з кожним орендарем, враховуючи рівень інфляції. Також системно витребує Акти виконаних робіт, та контролює рівень заборгованості по деяким підприємствам.

Крім того, у 2017 році аеродром "Біла Церква", що знаходиться на балансі КП "БВАК", має повторно пройти Сертифікацію. А це значні фінансові витрати. Якщо міська рада позбавить КП "БВАК" отримання прибутку від оренди, то воно не матиме змоги самостійно оплатити даний процес. Тож доведеться чекати видатків з бюджету на ці потреби. Як наслідок, відсутність коштів на отримання Сертифікату може стати фатальним чинником закриття злітно-посадкової смуги, що поставить під сумнів доцільність роботи самого підприємства.

 

Абсурдність проекту рішення

На жаль, на сьогоднішній день деякі депутати не розглядають дану проблематику в комплексі, а керуються виключно політичними амбіціями. Депутат від Радикальної партії, не маючи раціонального обґрунтування, зареєстрував відповідний проект рішення, чим повертає абсурдність здачі в оренду комунального майна КП "БВАК". Варто зауважити, що депутатська перевірка діяльності підприємства не виявила тут будь-яких зловживань чи претензій, і це зафіксовано у відповідному Акті.

На думку директора КП "БВАК" Сергія Кандаурова, від такого рішення ні комунальне підприємство, ні сама територіальна громада не отримає економічного, фінансового та господарського зиску. "Не має різниці, від кого надходитимуть кошти до міського та державного бюджетів, тобто чи від Фонду комунальної власності, чи від КП "БВАК". Головне, що частина коштів від оренди майна направляється на утримання та відновлення самих приміщень. А хто є більш ефективним господарем - вже показав час і досвід," - наголосив директор.

Сподіватимемось, що політичні амбіції не почнуть привалювати над здоровим глуздом і фінансово-економічною доцільністю розвитку КП "БВАК". Депутати міської ради мають діяти в інтересах територіальної громади, а не вставляти чергові бюрократичні перепони на шляху ведення підприємницької діяльності.