м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Сергій Кандауров: "Перехрестя трьох шляхів: автомобільного, залізничного та повітряного - як символ ідентичності та історичної значимості Білої Церкви"

01.11.2016

 

"Білоцерківський вантажний авіаційний  комплекс" (КП "БВАК") - одне з найбільших та найдавніших підприємств Білої Церкви. Воно створене у 2000р. на базі військового аеродрому та авіаремонтного заводу. Наступного року Біла Церква відзначатиме 90-річчя існування цього авіаційного об'єкту.  

Щороку КП "БВАК" сплачує податки до державного, обласного та міського бюджетів понад 3 млн. грн. Це чи не єдине підприємство в місті, що працює за аналогом індустріального парку. Але, незважаючи на рентабельність, воно потребує інвестиційних вливань та ефективного топ-менеджменту для подальшого розвитку в аеропорт.

Наприкінці липня новим директором КП "БВАК" став Сергій Кандауров. Раніше він працював на керівних посадах у державних органах країни, зокрема в РНБО. Тепер він планує вивести місцевий аеродром на державний та міжнародний рівень з перспективою створення у Білій Церкві аеропорту. Про результати роботи КП "БВАК", стратегію розвитку, оновлену команду та проблеми підприємства говоримо з керівником комунального підприємства Сергієм Миколайовичем Кандауровим. І ось що він нам розповів... 

     

1. Нещодавно минуло три місяці, як Ви очолили комунальне підприємство "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс". Як пройшов для Вас цей період?

- Говорячи військовою термінологією, це була "розвідка боєм". Найбільш небезпечний, але і найефективніший вид розвідування ділянки можливого наступу. Вважаю, що своєї мети ми досягнули.

Загалом, даний період хоч і був напруженим, але водночас і цікавим. Це і знайомство з колективом, і детальне вивчення роботи підприємства. Для мене важливо було оцінити реальні сили Авіаційного комплексу, зрозуміти його проблеми, виявити союзників і противників. Тож після глибокого аналізу цих складових, ми підготували можливі шляхи розвитку комунального підприємства, визначили найближчі та подальші завдання, а також окреслили для себе перспективну мету роботи КП "БВАК".

Були й інші питання, наприклад, як забезпечення інформаційного висвітлення процесу роботи і модернізації комунального підприємства та аеродрому "Біла Церква".

 

2. Провівши детальний аналіз роботи підприємства, розкажіть, будь ласка, жителям міста, з якими основними проблемами живе КП "БВАК"?

- На сьогоднішній день Авіакомплекс є прибутковим та рентабельним підприємством. І його подальший розвиток можливий при вирішенні окремих проблемних питань.

З впевненістю можу сказати, що основною проблемою КП "БВАК" є відсутність амбіцій у нашого міста розвивати аеродром "Біла Церква".

Відсутність правовстановлюючих документів на землі частини території комунального підприємства, будівництво житлових комплексів поблизу летовища, занепад авіаційних потужностей та відсутність державного інтересу - ось головні проблемні питання, що заважають цілісному майновому комплексу рухатися вперед.
До речі, в наступному році виповнюється 90 років авіаційній галузі нашого міста.

 

3. Відсутність амбіцій завжди породжує негативні наслідки. Для Авіаційного комплексу вони можуть стати патовими?

- Так, звісно. Спробую навести вам конкретні наслідки такої ситуації:

По-перше, нині підприємство змушене шукати компромісне рішення, яке задовольнило б інтереси аеродрому «Біла Церква» і права використання приватної власності на землю в безпосередній близькості до летовища.

По-друге, інформаційний вакуум, в якому довгий час перебувало КП "БВАК", породив чисельні міфи, ілюзії, а частіше абсурди навколо діяльності підприємства. Все це не сприяло його позиціонуванню, як стратегічного об'єкту, а навпаки - створювало умови для знищення. Ми живемо в світі відкритого інформаційного простору, де не має місця публічній пустоті.

По-третє, колись Авіаремонтний завод, що славився на увесь Радянський Союз своїми потужностями, втратив можливість ремонтувати авіаційну техніку. Сьогодні ми життєво залежні від доходів зі здачі власних приміщень в оренду.

І насамкінець... Аеродром «Біла Церква» не включений у Державну цільову програму по розвитку аеропортів до 2023 року. Про що це говорить? Мабуть, ви й самі чудово розумієте...

На даний час ми активно працюємо над матеріалізацією наших новостворених амбіцій, поступатись яким, КП "БВАК", як раніше, вже не збирається. Ми обрали чіткий шлях руху вперед.

Глибоко переконаний, що білоцерківці мають переосмислити ставлення до Авіаційного комплексу та усвідомити, що 90 років тому рішення про будівництво військового аеродрому було доленосним та стратегічно правильним для міста.

 

4. Для досягнення поставлених цілей, звісно, Вам потрібна команда надійних фахівців. Чим Ви керувались при оновленні кадрового складу підприємства?

- Очоливши Авіаційний комплекс, я намагався зробити процес зміни керівництва максимально безболісним для колективу. Жоден співробітник не був звільнений.

Маючи значний досвід роботи у держструктурах, переконався, що за кожним галузевим профілем повинна бути закріплена відповідальна особа. Такий механізм є ефективним, і дозволяє кожному якісно працювати на своїй ділянці робіт.

Враховуючи обсяги майнового комплексу і завдання, які виконує КП «БВАК», вирішив відсторонити старшого авіаційного начальника  від виконання господарських і комерційних функцій, передавши їх двом окремим заступникам. Для нас посада заступника директора - це скоріше питання статусу, необхідного для реалізації важливих обов'язків у контексті модернізації підприємства.

Насправді кадрове оновлення на Авіаційному комплексі тільки розпочалось. Для мене важливо позбутись совкового принципу роботи, тому я прагну залучити молодих активних людей розвивати наше підприємство.

Тож зараз ми працюємо над оновленням Статуту підприємства та штатного розпису.

 

5. Ефективність управління підприємством у більшості залежить від професійності та наполегливості керівництва. Скажіть, будь ласка, які зміни відбулися на Авіакомплексі з моменту Вашого приходу?

- Наразі говорити про заслуги поки що зарано. Давайте дочекаємось весни. Загалом ми виконали ряд оперативних завдань, що сприяють руху підприємства у правильному напрямку. Зокрема, ми провели оцінювання реальної ситуації на КП "БВАК", покращили благоустрій території, забезпечили підтримку основних фондів та створили належні умови праці нашим співробітникам, презентували підприємство в інформаційній сфері, налагодили тісну співпрацю з орендарями, а також провели ряд заходів із вирішення земельних та інших конфліктних питань.

 

6. Одним із своїх ключових завдань Ви називали необхідність розроблення Стратегії розвитку комунального підприємства. Яка робота ведеться в цьому напрямку? Які Ваші цілі та завдання?

- У бізнесі будь-яке підприємство повинно мати бізнес-план, без якого навряд чи воно розвиватиметься. Те саме стосується і комунального підприємства. Нині ми розробляємо Стратегію розвитку КП "БВАК", яка згодом буде винесена на розгляд сесії міської ради. Для цього на початку жовтня ми зібрали представників громадськості та ЗМІ, аби звірити наші погляди на подальші перспективи Авіаційного комплексу. Варто відзначити, що в цьому ми однодумці, навіть більше - союзники.

Якщо говорити про завдання і цілі, то я виділив би їх у три ключові блоки: найближчі, подальші та перспективні. 

 

Найближчими завданнями майнового комплексу є:

  • Збереження можливості аеродрому "Біла Церква" розвиватися до І категорії, котра передбачає точний захід повітряних суден на посадку. При цьому варто враховувати право приватних власників на землю в приаеродромній території;
  • Забезпечення більш інтенсивного функціонування авіаційного напряму підприємства за рахунок отримання можливості проходження прикордонного та митного контролю літаків, які летять на ремонт із закордону безпосередньо на наш аеродром;
  • Зміна Сертифікату аеродрому на міжнародний;
  • Отримання можливості проходження прикордонного контролю екіпажів та повітряних суден, та митного оформлення вантажів, що не вимагають будівництва вантажного терміналу.

 

Подальшими завданнями КП "БВАК" є:

1. Розробка проекту модернізації аеродрому до І категорії, який передбачає точний захід ПС на посадку;

2. Пошук і акумулювання коштів на реалізацію проекту та його втілення;

3. Створення умов для модернізації злітно-посадкової смуги, що дозволить вийти за межі обслуговування радянських літаків.

 

Перспективним напрямом розвитку Авіакомплексу є будівництво терміналу для здійснення пасажирських перевезень та чартерних рейсів.

 

7. Ви дійсно вірите, що в Білій Церкві може бути створений міжнародний аеропорт, чи авіахаб на базі місцевого летовища?

- Фахівці вважають, що аеропорти (не аеродроми), які не мають базової авіакомпанії, не здатні стати хабом. Тому, це знову ж таки питання амбіцій та бажання міста і влади їх реалізувати. Наше ключове завдання - зробити максимум можливе, аби створити умови для прогресу. Адже всі обмеження в нас у голові, й тільки там.

 

8. В Інтернеті та ЗМІ почала активно висвітлюватись робота комунального підприємства. Це один із Ваших методів подолати інформаційний вакуум навколо КП "БВАК"?

- Безумовно. Як я вже зазначав, природа не терпить пустоти. Якщо ми не заповнюємо інформаційний простір потрібною нам інформацією, це роблять наші конкуренти, або противники аеродрому. Ми живемо в епоху інформаційних війн, і фізичне протистояння відіграє лише роль інформаційного приводу. Сьогодні інформація створює умови успіху.

 

9. Яким Ви бачите комунальне підприємство через 5-10 років?

- Хотілося б, щоб перед підприємством гостро постало питання про модернізацію до ІІ категорії аеропорту. Щоб і влада, і мешканці міста були зацікавлені в розвитку власного підприємства.

КП "БВАК" повинно стати повноцінним авіахабом в Україні та активним учасником у сфері авіації, в т.ч. з відновлення власного авіаремонтного напрямку діяльності.
Ми обрали кредо Авіаційного комплексу: "Перехрестя трьох шляхів". І це не випадковість. Адже, на гербі Білої Церкви зображено три стріли. Для нас це символ перехрестя автомобільного, залізничного та повітряного шляхів. І якщо надломиться хоча б одна з цих стріл, то порушиться гармонія та відбудеться втрата історичної значимості міста.

 

10. І на останок... У Вас великий досвід роботи державного службовця у вищих державних органах України. Ви ж могли і надалі рухатися по кар'єрним сходинам. Що змусило Вас залишити столицю й переїхати працювати в Білу Церкву?

- У моєму житті було декілька цікавих сторінок. Більшість із них стосувалися держслужби. Тож дану сторінку я перегорнув.

Мій досвід говорить про те, що скільки завгодно можна пропонувати варіанти політики, але реалізують її люди, які несуть відповідальність за її впровадження. За це право варто поборотись, а якщо ні, то принаймні спробувати. Інакше все життя можна пропонувати найкращі наміри для розвитку міста, однак, вони залишаться лише словами без наділення конкретними владними повноваженнями.

Спілкувалась Катерина Головіна