м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Спеціалісти служби авіаційної безпеки проходять планову підготовку та перепідготовку відповідно до Міжнародних стандартів ICAO

24.01.2017

   У понеділок, 23 січня 2017 року, на КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" розпочався чотирьохденний виїзний навчальний курс "Підготовка та перепідготовка персоналу, що здійснює патрулювання і охорону об'єктів авіаційних підприємств" для основного складу служби авіаційної безпеки підприємства. Навчання проводить Європейський регіональний навчальний центр ІКАО з авіаційної безпеки, утворений при Національному авіаційному університеті.

 

   Навчальний курс складається з семи модулів, що містять як теоретичні (лекційні) теми, так і практичні демонстраційні заняття.

 

   Загалом кількість спеціалістів у галузі забезпечення авіаційної безпеки комунального підприємства, які беруть участь у навчальній підготовці або перепідготовці, становить 23 особи. Оскільки на балансі Авіаційного комплексу перебуває аеродром "Біла Церква", звідки здійснюють посадку та зліт різні типи повітряних суден, основне завдання працівників САБ полягає у забезпеченні якісної та надійної охорони функціонування цивільної авіації. Крім того, КП "БВАК" працює за аналогом індустріального парку, тому САБ здійснює і пропускний режим на проммайданчик.   

 

   Учбова програма для працівників служби авіаційної безпеки КП "БВАК" проходитиме за модульною системою та включає такі важливі теми:

 

1. Авіаційна безпека - вивчаються акти незаконного втручання; фази авіаційного тероризму; різноманітність попереджувальних контрмір із забезпечення безпеки; вивчення стратегії системи управління безпекою в авіації.

2.  Воєнізована охорона: функції та обов'язки - вивчення прав і обов'язків співробітників ВОХР авіапідприємства; організація несення служби по охороні об'єктів авіапідприємства; можливості застосування зброї та спецзасобів.

3. Виявлення вибухових пристроїв і зброї нападу - вивчення класифікації заборонених предметів та пристроїв; розпізнавання саморобних вибухових і займистих пристроїв, зброї, небезпечних об'єктів; визначення місць та методів, що використовуються для їх приховування.

4. Контроль доступу і внутрішньо об'єктний режим - застосування стандартних експлуатаційних процедур в процесі контролювання доступу; здійснення принципів захисту аеропорту; ефективне патрулювання; виявлення незвичної поведінки на контрольно-пропускному пункті.

5. Контроль безпеки - визначення місця та методів, які використовуються для приховування заборонених предметів; проведення контролю на безпеку.

6. Захист повітряного судна на стоянці та інших об'єктів авіапідприємства - вивчення сучасних форм здійснення перевірки на захищеність залишених на стоянці повітряних суден згідно стандартним експлуатаційним процедурам; організація охорони об'єктів паливно-мастильних матеріалів і спецавтотранспорту; організація охорони наземних радіосвітлотехнічних засобів забезпечення польотів.

7. Надзвичайні ситуації та заходи щодо запобігання пожеж - вивчення різних видів надзвичайних ситуацій можливих в аеропорту; виконання дій в разі виникнення загрози вибуху; отримання базових навиків із запобігання виникнення пожеж і основ боротьби з ними.

 

   По закінченню проходження навчального курсу всі співробітники САБ КП "БВАК" складатимуть екзамени. І лише при успішному його зарахуванні, кожен фахівець отримає від Центру Сертифікат Міжнародного зразка, що стає підставою для подальшого продовження роботи на Авіаційному комплексі Білої Церкви.

 

    У 2014 році працівники САБ також успішно пройшло перепідготовку відповідно до стандартів ІКАО. Кожні три роки фахівці даного напрямку зобов'язані підтверджувати даний Сертифікат з метою відновлення попередніх знань та отримання нової інформації стосовно виконання та контролю запобіжних заходів з авіаційної безпеки у відповідності до вимог державних нормативних документів та програми безпеки експлуатанта, стандартів та рекомендованої практики ІКАО.

 

   Високою кваліфікацією своїх співробітників завжди славився Авіаційний комплекс. Наприклад, минулого року на засіданні Асоціації "Аеропорти України" департамент авіаційної безпеки Державіаслужби відмітив позитивну роботу КП "БВАК" щодо забезпечення 100% навчання всіх своїх працівників з охорони та патрулювання авіаоб'єктів.

 

  Варто зазначити, що проходження сертифікації спеціалістів САБ є першим етапом на шляху підготовки КП "БВАК" до проведення Сертифікаційної перевірки, запланованої на жовтень 2017 року. 

 

Більше фото можна переглянути за посиланням