м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Створення екоіндустріального парку в Білій Церкві стане взірцем успішного функціонування промислового майданчика "БВАК"

20.09.2019

  Промисловий майданчик комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", що працює за аналогом індустріального парку, дедалі частіше викликає інтерес з боку державних органів та місцевої влади, а віднедавна і міжнародних організацій.

 

 В Україну в цьому році заходить Проєкт від Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) щодо створення екоіндустріальних парків. Тож стати потенційним учасником цієї Програми, яка розроблена спільно зі Світовим банком та ЮНІДО й реалізується через SECO Швейцарія, для КП "БВАК" це є перспективою для отримання нових можливостей розвитку. Концепція Програми полягає в тому, щоб обрати з-поміж низки вітчизняних індустріальних парків 1-3 найцікавіші об'єкти, надати їм якісну міжнародну технічну допомогу, створивши таким чином перші індустріальні екопарки в Україні. Подібні проєкти вже впроваджуються у В'єтнамі, Колумбії та Латинській Америці.  

 

  Розглядаючи Білу Церкву як серйозного претендента на участь в проєкті від ООН, 19 вересня 2019 року відбулась зустріч міського голови Геннадія Дикого з представниками місії UNIDO в Україні, у складі міжнародного експерта UNIDO  Цезаря Барахона, національного експерта UNIDO в Україні Антона Клещова, головою офісу SEСO Україна Ніколь Рудер та топ-менеджером Анною Кузнецовою, директором «Центру ресурсоефективного та чистого виробництва» Андрієм Ворфоломеєвим та ін. Також у зустрічі взяли участь представник Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Андрій Мельник, директор КП БМР "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" Юрій Агалієв та заступник начальника управління економіки Білоцерківської міської ради Юлія Земецька.

 

  Метою приїзду міжнародної делегації було обговорення можливості створення в Білій Церкві на базі промислового майданчика Авіаційного комплексу екоіндустріального парку та ознайомлення з реальним функціонуванням підприємства по типу браунфілда.

 

  Вітаючи гостей, міський голова Геннадій Дикий зазначив, що Біла Церква одне з провідних міст України, яке активно переймається питанням екології та працює над впровадженням сучасних технологій з енергоефективності.

 

  "Наше місто підписало угоду мерів, згідно з якою ми зобов'язуємось зменшити викиди на 40%. У порівнянні з іншими містами з чисельністю населення в 200 тис. осіб у нас одна з найкращих ситуацій з екологією. До того ж, маючи поруч дендропарк "Олександрія" та річку Рось ми зацікавлені в створенні саме екоіндустріального парку вже на діючому підприємстві," - зазначив міський голова.

 

  За його словами, промисловий майданчик КП "БВАК" створений на основі раніше існуючих виробничих потужностей авіагалузі й наразі забезпечений будівлями, спорудами, інфраструктурою та інженерними комунікаціями (електроенергія, водопостачання та водовідведення, газ, пропускний режим  тощо). Крім того, Біла Церква має вигідне географічне розташування, вдале логістичне сполучення, широкий спектр промислового виробництва та потужний економічний потенціал для залучення інвестицій. Тож сучасний  підхід до розвитку промислового майданчика КП "БВАК" дозволить залучити нових резидентів, які генеруватимуть робочі місця, продукцію та надходження до місцевого бюджету.

 

  Міжнародний експерт UNIDO Цезарь Барахон розповів про концепцію впровадження екоіндустріальних парків, що сприятиме розширенню виробництва з мінімізацією впливу промисловості на навколишнє середовище, а також окреслив переваги від проведення енергетичних/технічних аудитів для зниження споживання енергетичних ресурсів тощо.

 

  «Ми дуже раді, що в цьому Проекті ми розглядаємо білоцерківський парк. Адже ми прагнемо створити 1-3 екоіндустріальні парки, які стануть першими в Україні маяками та взірцями для наслідування інших промислових зон. Міська адміністрація та керівництво підприємства підтримує нас і наші починання, тож така співпраця може вилитись у щось конкретне. Це чудово, що сьогодні зібрались донори, представники інвестиційно-швейцарської організації SECO, міжнародні експерти, які впроваджують подібні програми в різних країнах світу та представники парку, які потенційно можуть брати участь в проекті та отримати чудові переваги від участі в ній. Агентство ООН з питань промислового розвитку (ЮНІДО) працює з 1965 року та має широкий досвід: від Китаю до Латинської Америки. Ми хочемо допомогти українським підприємствам вирішити екологічну проблему, яка пов’язана із забрудненням навколишнього середовища від промисловості. Ми звернулись до Світового банку з пропозицією перетворювати індустріальні парки на екоіндустріальні парки у співпраці з SECO. Завдяки цьому була розроблена методологія з питань  трансформування існуючих промислових зон в екозони. Зараз ЮНІДО зацікавлене в питанні застосування подібних технологій", - повідомив Цезарь Барахона.

 

  Представники місії ООН наголосили, що працюватимуть разом з українським урядом, яке сьогодні представляє Міністерство економічного розвитку. Наступні 4 роки вони надаватимуть технічну допомогу, намагаючись запропонувати концепцію та відповідні ефективні рішення, що покращать екологічний стан роботи індустріального парку.

 

   У ході зустрічі міжнародна делегація відвідала низку підприємств, що працюють на території Авіаційного комплексу, зокрема: "Арда Метал Пекеджинг Україна", "ESI", ПрАТ "Україна-Аероалянс" та ін. компанії з виготовлення меблевої продукції.

 

  Підбиваючи підсумки візиту, представники місії ЮНІДО та Мінекономіки висловили позитивні відгуки про роботу проммайданчика КП БМР "БВАК" зауваживши, що підприємство успішно справляється зі своїми обов'язками в якості керуючої компанії даного індустріального парку.