м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Унікальна жінка, яка зберегла аеродром "Біла Церква"

07.03.2019

  Напередодні 8 Березня комунальне підприємство "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (КП "БВАК") хоче поділитись історією однієї унікальної жінки, яка присвятила 21 рік професійної діяльності аеродрому "Біла Церква".

 

  Начальник аеродромної служби КП "БВАК" Лариса Славнова - єдина представниця чарівної статі, якій вже багато років вдається на рівні з чоловіками стабільно забезпечувати авіаційну діяльність підприємства з моменту його заснування (2000 рік). 

 

  Покликання до авіації Лариса Валентинівна успадкувала від батьків. Після закінчення школи вибір професії став очевидним, адже і тато і мама працювали в аеропорту міста Ашгабат (Туркменістан). Провідним навчальним закладом, що на той час готував фахівців у сфері цивільної авіації, був Київський інститут інженерів цивільної авіації (нині - НАУ). Лариса Валентинівна без жодних вагань вступила до даного вузу та стала студенткою факультету будівництва та експлуатації аеродромів. Практично це була лише одна кафедра, на якій дозволялось навчатись дівчатам.

 

  Близькість по духу вивчення специфіки роботи аеродромів, їх значимість в авіації стали вирішальним аргументом у бажанні продовжувати поглиблювати професійні навички. Однак, закінчення навчання в Національному авіаційному університеті припало на період занепаду української авіації. Відсутність кар'єрних перспектив, вільних робочих місць та низька оплата праці - змусили молоду та освічену дівчину спробувати себе в іншій сфері. Але згодом покликання до авіації все-таки взяло гору над буденністю й Лариса Славнова влаштувалась працювати на військовий аеродром "Біла Церква".

 

  З того моменту й розпочалась її плідна робота над збереженням та розвитком летовища. Начальником аеродромної служби Лариса Валентинівна стала з перших днів створення у 2000 році комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс". Попри те, що дівчині було лише 27 років, керівництво Авіакомплексу повірило в неї та дало шанс очолити одну з ключових служб підприємства.

 

  ...І не дарма... Сьогодні пані Лариса так само енергійна, впевнена, наполеглива та амбіційна, продовжуючи професійно виконувати свої обов'язки. Увесь цей період вона, ніби матір за дитиною, турботливо опікувалась аеродромом. Всі питання, пов'язані з підготовкою польотів, технічним станом злітно-посадкової смуги, орнітологією, контролем стану приаеродромної території та узгодження будівництва у районі летовища та ін. вирішувались під її чітким керівництвом. Чого вартує лише період переходу аеродрому "Біла Церква" від військового статусу до цивільного. Увесь колектив КП "БВАК" проробив титанічну роботу, аби отримати свідоцтво про реєстрацію аеродрому та сертифікувати його за цивільними нормами. Навіть у найтяжчі часи колективу підприємства вдалось зберегти аеродром, захистити його від руйнації та не дати приводу списати з переліку діючих злітно-посадкових смуг України. Тож така заслуга всього колективу варта високого визнання.

  Попри вибір неординарної професії, де в колективі практично всі чоловіки-авіатори, вона жодного разу не пошкодувала, що обрала аеродром замість більш романтичної професії, наприклад, стюардеси.

 

  Сьогодні в умовах розвитку аеродрому "Біла Церква" до рівня міжнародного аеропорту збереження таких досвідчених кадрів є прерогативою підприємства. Головне завдання служби, яку нині очолює Лариса Славнова - забезпечити стабільну роботу аеродрому та його функціональність до початку повномасштабної реконструкції та залучення інвестицій.    

 

  "Ця професія мене не лише надихає та мотивує, але й вимагає постійної уваги до аеродрому. Жодного дня  я не пошкодувала про вибір своєї роботи, що стала сенсом в професійній царині мого життя", - зазначила чарівна очільниця аеродромної служби КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс".