м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Унікальне Білоцерківське авіаційне підприємство готується відзначити своє 90-річчя (фото+відео)

18.03.2017

 

Комунальне підприємство «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс», яке розташоване в місті Біла Церква, готується відзначити  90-річчя свого існування. Підприємство, що розпочало свою роботу ще в 1927 році, має дуже цікаву та інколи трагічну історію.

 

 Цього року виповнюється 90 років, як у Білій Церкві існує авіаремонтний завод. Погодьтесь, не кожне місто може похизуватись наявністю подібного підприємства, яке б працювало в авіаційній галузі такий довгий період. Для міста 90-річний ювілей – дуже знакова подія. І нам би хотілось, щоб нарешті влада і місто звернули увагу на наш аеродром, та відбулись певні зрушення в розвитку Авіаційного комплексу, – повідомив директор комунального підприємства Сергій Кандауров.

 

На початку 1927 року розпорядженням Уряду було вилучено із земель запасу Фурсівської сільської ради близько 500 га землі для створення військового аеродрому. Разом з ним почали споруджувати і військове містечко “Гайок” та інфраструктуру для використання радянських важких бомбардувальників ТБ-4. Паралельно створювались авіаремонтні майстерні, а також побудований у 1936 році перший літаковий ангар, що донині використовується у виробництві.

 

Під час Другої світової війни летовище було захоплено німецькими військами, які використовували його для базування бойових літаків. У роки Другої світової війни з’явилася  і перша штучна злітно-посадкова смуга. Тому сьогодні можна побачити на аеродромі навіть історичний фрагмент аеродрому, який зводили німецькі війська в формі шестигранних призматичних чарунок.

 

Після закінчення війни у 1946 році на території заводу була створена 219 авіаційно-ремонтна база, яку через десятиліття перейменували в 148-й авіаційно-ремонтний завод. Таким чином, із примітивних майстерень довоєнного періоду було створене велике авіаційно-ремонтне підприємство Військово-повітряних сил, що відповідало всім вимогам якісного ремонту авіатехніки. Впродовж десятиліть на підприємстві здійснювався ремонт та модернізація літаків Ту-16, Ту-22, Ту-22М, Ту-95, авіадвигунів та виготовлялися товари народного вжитку. Вцілому завод був флагманом ремонту військової авіатехніки в колишньому Радянському Союзі.

 

З утворенням суверенної та незалежної України зникла необхідність в стратегічній авіації та її ремонті, що призвело, на жаль, до занепаду підприємства та ліквідації авіаційного полку. Тому, в 1999 році Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням вивів 148-й Білоцерківський завод і військовий аеродром зі складу Міністерства оборони і передав його в комунальну власність Білоцерківської міської ради із збереженням авіаційної тематики.

 

У 2000 році на базі заводу було створено комунальне підприємство “Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс” або КП «БВАК», до складу якого входили злітно-посадкова смуга, літакові стоянки, будівлі управління повітряними суднами. Основна діяльність підприємства – це забезпечення ремонту по авіаційному напрямку.

 

На території підприємства проходить ремонт літаків типів ІЛ та АН, а також гелікоптерів. Підприємство “БВАК” має перспективу і, незважаючи на складну економічну ситуацію в країні та в авіаційній галузі загалом, займається виробничою діяльністю, приносить мільйони коштів у бюджети різних рівнів, має гарні економічні показники і забезпечує мешканців міста та району робочими місцями.


Біла Церква здавна славилася на теренах України та закордоном своїм потужним промислово-виробничим комплексом, що сприяв науково-технічному прогресу в розвитку економічної сфери міста. Окрасою міста і сьогодні є унікальний Авіаційний комплекс, який  включає в себе індустріальний майданчик та злітно-посадкову смугу.

 

Зараз Авіаційний комплекс володіє двома унікальними критими ангарами, які експлуатуються авіаремонтними підприємствами з технічного обслуговування повітряних суден. Наразі підприємство обрало курс на збільшення прибутковості авіаційного профілю, що можливо досягнути в результаті відкриття виїзного пункту пропуску через кордон. Якщо вдасться реалізувати дану ініціативу, то на аеродромі “Біла Церква” в рази збільшиться кількість літаків та розшириться перелік авіакомпаній, бажаючих базувати свій парк. А це сприятиме пожвавленню пошуку коштів на встановлення світлосигнальної техніки, внаслідок чого збільшиться рентабельність місцевого аеродрому до прийнятних можливостей.

За інформацією сайту Національний Промисловий Портал

http://uprom.info/news/avia/unikalne-bilotserkivske-aviatsiyne-pidpriyemstvo-gotuyetsya-vidmititi-svoye-90-richchya-foto-video