м. Біла Церква, вул. Гайок 4а
Карта проїзду
Тел./факс: (0456) 34-82-48
Замовити дзвінок
 
 

Здобутки і тривоги білоцерківських авіаторів

03.09.2016

 

У наш час людство добре обізнане з авіацією і багато хто, злітаючи над Землею, милувався її красою аж до серцебиття. Крилаті машини докорінно змінили життя людини – адже відстані і час перестали бути нездоланними перешкодами. Завдяки авіації подорожі в повітрі перетворилися у прогулянку, а заощаджений час дозволяє додавати життю людини більш яскравих барв. Майже кожна людина по праву оцінила ці зручності і вже не уявляє, що може бути інакше.

Окрім пасажирських і вантажних перевезень у цивільній авіації все більшого значення набуває легкомоторна авіація, яка задовольняє амбіції фанатів-спортсменів, заощаджує час активному бізнесу та допомагає аграріям отримувати високі врожаї.

 

Живим втіленням авіаційної діяльності в місті Біла Церква є містоутворююче комунальне підприємство “Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс” (КП “БВАК”), яке створене на виконання Розпорядження уряду України від 27.10.1999 року №1135-р внаслідок передачі авіаремонтного заводу і частини аеродрому із підпорядкування Міноборони України у комунальну власність міста. А взагалі аеродром і авіаційне ремонтне виробництво існують у Білій Церкві з 20-х років минулого століття, тобто вже майже 100 років.

Матеріальна база, фахівці-авіатори, що залишились, дозволили КП «БВАК» успішно провести конверсію, одержати статус підприємства цивільної авіації України. При цьому підприємство постійно розвивається, із року в рік нарощуючи свій потенціал і підвищуючи рівень послуг з обслуговування повітряних суден. Значні зусилля спрямовані на додержання вимог щодо безпеки польотів, у зв’язку з чим періодично КП «БВАК» поновлює свої права на діяльність у цій важливій і престижній галузі.

 

Так, у червні 2015 року підприємство у четвертий раз отримало Сертифікат аеродрому і Сертифікат служби авіаційної безпеки, що дає право приймати і випускати на аеродромі «Біла Церква» повітряні судна типу Іл-76, Ан-12 та більш легкі.

Основним результатом КП «БВАК» є його збалансованість, стабільність і корисність для держави, міста та його мешканців, про що свідчать підсумки його діяльності за минулий рік. Але все ж таки основні питання вирішені колективом у попередні роки роботи.

У минулому році від підприємства до бюджетів усіх рівнів надійшло 3,3 млн. грн. КП «БВАК» нагороджено грамотою Асоціації аеропортів цивільної авіації України, а керівник – золотим знаком Київської обласної торгово-промислової палати України. Уже традиційно підприємство визнане номінантом рейтингу авіаційних підприємств України.

За попередні роки, окрім питань формування підприємства цивільної авіації, знешкоджено 250 м3 відходів гальванічного виробництва з вмістом шестивалентного хрому, які залишилися у спадок від колишнього військового заводу, що дозволило зберегти навколишнє природне середовище від небезпечного забруднення. На приаеродромні території з вул. Фастівська був переведений Митний пост з зоною митного контролю, що дозволило вивести з міста потоки вантажного автотранспорту з експортними та імпортними вантажами. А головне – завдяки наявності та привабливості авіакомплексу – знайти інвестора і розробити техніко-економічне обґрунтування зі створення на базі КП “БВАК” Центру повітряних вантажних перевезень (ЦПВП) з ремонтним виробництвом і промзоною, яке отримало позитивний висновок Державної експертизи.

 

На виробничих площах, незадіяних в авіаційному напрямку, працюють різноманітні підприємства, а КП «БВАК», як аналог керуючого підприємства індустріального парку, координує їх життєдіяльність та забезпечує енерго- і водопостачання, обслуговування територій та шляхів, охорону і пропускний режим, тощо. Загальний річний обсяг продукції та послуг цих підприємств складає понад 350 млн. грн., а чисельність працюючих – понад 800 осіб.

Але на досягнутому особовий склад підприємства не зупиняється. Для більш ефективної роботи та опанування нового переліку робіт з авіаційної тематики на КП «БВАК» розроблений план перспективного розвитку підприємства на 2016–2020р.р., який має на меті, крім господарських, ще й державні інтереси. 

 

Та на своєму будівничому шляху КП «БВАК» зазнає труднощів, обумовлених недостатнім проникненням владними структурами вимогами Повітряного кодексу України, який на землях приаеродромних територій вимагає запровадження особливого порядку здійснення діяльності, що може вплинути на безпеку авіації. Безпека авіації - основний чинник існування КП «БВАК».

Зі своєю обґрунтованою тривогою КП «БВАК», керівництво міста і с. Фурси багаторазово зверталися до різних контролюючих та правоохоронних інстанцій з приводу передачі земельних ділянок в приватну власність впритул до льотного поля аеродрому і зміна їх статусу, що може вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних приладів цивільної авіації.

Однак, розпорядник землі не прорахував, що це може унеможливить виконання польотів, а в підсумку призведе до ліквідації аеродрому, КП «БВАК» та авіації у місті Біла Церква взагалі.

На наші звернення надходили і продовжують надходити заспокійливі відповіді, або інстанції взагалі відмовчуються.

 

Втрата символу авіації міста, керуючого підприємства індустріального парку буде мати негативні наслідки для підприємств, працюючих на промисловому майданчику КП «БВАК».

З огляду на вищесказане нагадуємо, що Розпорядження уряду України про збереження авіаційного напрямку роботи підприємства ніхто не скасовував.

 

Маємо надію, що внесення аеродрому до меж міста дасть можливість надати приаеродромним землям, про які йдеться мова, такий правовий статус, що господарська діяльність на них не буде перешкодою для нормальної роботи аеродрому. І в результаті цього будуть збережені: авіаційна галузь у місті Біла Церква, тисяча робочих місць і перспектива розвитку КП «БВАК» з усіма позитивами для міста, регіону і держави.

Радник директора КП “БВАК”

Бородін В.Г